«Δεν μας εκβιάζετε»

Θύελλα αντιδράσεων από τη διαρροή της λίστας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειαΠροσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα καταγγέλλουν τα κόμματα, με τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει λόγο για ευτελή ελατήριαΑΠΟΛΥΤΑ νόμιμες οι συμβάσεις με τράπεζες για σύναψη δανείων, τονίζουν οι πολιτικές δυνάμειςΘύελλα αντιδράσεων πυροδότησε η διαρροή της λίστας με τα ονόματα βουλευτών που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Τα κόμματα έκαναν λόγο για προσπάθεια εκβιασμού τους και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ διεμήνυσαν πως δεν εκβιάζονται κι ότι θα συνεχίσουν πολιτεύονται με τον ίδιο τρόπο που πολιτεύονταν έως τώρα.Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είχε ζητήσει τα στοιχεία δανείων βουλευτών, σε γραπτή του δήλωση τονίζει: «Η διαρροή δανειακών υποχρεώσεων μελών της Βουλής, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και ως κίνηση αντιπερισπασμού για τον ασκούμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα έργα και τις ημέρες της Αρχής Εξυγίανσης ως προς την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνιστά πράξη αξιοκατάκριτη και επονείδιστη, με κατάδηλα τα ευτελή ελατήρια. Οι συμβάσεις με τραπεζικά ιδρύματα για σύναψη δανείων και η ανάληψη εγγυήσεων αποτελούν πράξεις απολύτως νόμιμες και πλήρως συμβατές με τα συναλλακτικά ήθη.Η τιμή, η υπόληψη, το κύρος και η ελεύθερη συνείδηση των μελών της Βουλής δεν μπορούν να σκιάζονται ή να τίθενται εν αμφιβόλω από παρόμοιου είδους πρακτικές διαρροών. Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, τα μέλη της Βουλής, ύστερα από απόφαση της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και σε συμμόρφωση προς τον Κανονισμό 44 του Σώματος, θα κοινοποιήσουν στον Πρόεδρο της Βουλής κατάσταση εκκρεμούντων δανειακών υποχρεώσεων ή οποιωνδήποτε άλλων συναφών υποχρεώσεων, ενόψει της συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας», προσθέτει.Δριμύ «κατηγορώ» ΑβέρωφΑπό πλευράς κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε την Τράπεζα Κύπρου να προβεί στις απαιτούμενες διευκρινίσεις, σε σχέση με τη λίστα που δημοσιοποιήθηκε και αφορά δάνεια βουλευτών ή αρχηγών κομμάτων. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Νεοφύτου με αυστηρό ύφος υπέδειξε προς την Τράπεζα Κύπρου ότι «όταν δίδεις στοιχεία, θα πρέπει να είσαι σοβαρός. (…)

Η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να προβεί στις απαιτούμενες διευκρινίσεις», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι κάποιος άλλος στη θέση του θα μπορούσε να αντιδράσει με οργή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η διαφάνεια δεν βλάπτει. «Είναι μία περίοδος που θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα. Άλλο είναι, όμως, οι λανθασμένες λίστες και τα λανθασμένα στοιχεία και εξαγωγή λανθασμένων συνειρμών», παρατήρησε. Μετά την ανακοίνωση της ΤΚ ο κ. Νεοφύτου εξέδωσε γραπτή δήλωση, μέσω της οποίας αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Τράπεζας «πιστεύω ότι έχει διευκρινίσει πλήρως το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή».Δεν εκβιάζεται το ΑΚΕΛΟ Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και για πυροτεχνήματα, λέγοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει το κόμμα του από το να ζητά πλήρη διαλεύκανση. «Ακόμα περισσότερο, αν νομίζει ο κ. Χούρικαν ή οποιοσδήποτε άλλος πως με τέτοιες μεθόδους πρόκειται να αλλάξουμε την πολιτική μας θέση για τις εκποιήσεις ή άλλα θέματα, πλανάται πλάνην οικτράν. Στα 90 χρόνια της ζωής μας προσπάθησαν πολλοί, εντός και εκτός Κύπρου, να εκβιάσουν το ΑΚΕΛ. Δεν τα κατάφεραν ποτέ. Δεν θα τα καταφέρουν ούτε σήμερα. Οπότε, αλλού αυτά», τόνισε.Έπληξε τον θεσμόΤο ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, υποδεικνύει πως «ενώ τα προβλήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αυξάνονται και εντείνονται, η Κεντρική Τράπεζα είναι απασχολημένη με άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η σύνταξη καταλόγων βουλευτών με δάνεια για τη δυσφήμησή τους και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον θεσμό του Διοικητή της ΚΤ. Έχει πλήξει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει αποτύχει πλήρως στο έργο της», σημειώνει και συνεχίζει: «Τα κακώς έχοντα στην ΚΤ, που όλοι μας αναμέναμε ότι θα διορθώνονταν με την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη, πολλαπλασιάστηκαν».Προ της κατάρρευσηςΟ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευση του Κινήματος για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, σε σχέση με τη Διοικητή της ΚΤ και γενικότερα τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Δυστυχώς, έχει διαφανεί ότι βρισκόμαστε προ της κατάρρευσης των Θεσμών του κράτους. Κάποιοι, για να καλύψουν τα δικά τους διαπλεκόμενα συμφέροντα, και για να στρέψουν την κοινή γνώμη προς άλλη κατεύθυνση, όπως επίσης και να εκβιάσουν Θεσμούς, όπως οι βουλευτές, προχώρησαν και δημοσιοποίησαν κατάλογο βουλευτών οι οποίοι έχουν εξυπηρετούμενα και μη δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου. Η σύναψη δανείων και η ανάληψη εγγυήσεων, ακόμη και από μέλη της Βουλής, αποτελούν πράξεις απολύτως νόμιμες.

Φαίνεται ότι ο σκοπός τους ήταν και είναι ο εκβιασμός και ο επηρεασμός του Νομοθετικού Σώματος, ώστε να μην προχωρήσει σε ενδελεχή και βάσει του συντάγματος έλεγχο, τον οποίο πρέπει να διεξαγάγει σε σχέση με διάφορα θέματα που άπτονται της Κεντρικής Τράπεζας και γενικότερα τον ρόλο που διαδραματίζει η Διοικητής της ΚΤ και κατ’ επέκτασιν το Διοικητικό Συμβούλιο. Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΕΚ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι καμία δημοσίευση του οποιοδήποτε καταλόγου, είτε η οποιαδήποτε προσπάθεια εκβιασμού, δεν θα βρει ανταπόκριση σ' εμάς», πρόσθεσε.Κακόβουλη πράξηΤο Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι είναι υπέρ της θεσμοθετημένης διαφάνειας. «Ας μη διαμαρτύρονται οι βουλευτές για τα λάθη της γνωστής λίστας με τα χρέη των βουλευτών, γιατί αν γίνονταν οι προτάσεις των Οικολόγων αποδεκτές για τη θεσμοθετημένη διαφάνεια, δεν θα επιτρεπόταν στον οποιοδήποτε να κάνει βρόμικα παιγνίδια με τις λίστες. Οι ίδιοι οι βουλευτές και το πολιτικό σύστημα επέτρεψαν σε κάποιους -προφανώς κάποιους από αυτούς που κατοικοεδρεύουν στην πολυτελή σφηκοφωλιά της Κεντρικής Τράπεζας- να κάνουν παιχνίδι, προσβάλλοντας και διασύροντας τους βουλευτές και το πολιτικό σύστημα. Προφανώς η ίδια η δημιουργία της λίστας αυτής αποτελεί κακόβουλη πράξη. Δεν βλέπουμε κανέναν εκβιασμό και καμιά πίεση στους βουλευτές, αφού δεν έχει λογικό αντικείμενο ένας τέτοιος εκβιασμός. (…)Αντίθετα, η δική μας ερμηνεία είναι ότι η δημιουργία αυτής της λίστας έγινε για σκοπούς εκδίκησης και για να ικανοποιηθεί προσωπικό μίσος και πάθος των αξιωματούχων και κάποιων τεχνοκρατών της Κεντρικής Τράπεζας κατά της Βουλής, που γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο πρέπει να θεωρούνται ανίκανοι πλέον και επικίνδυνοι», καταλήγει το Κίνημα.Να δοθεί οριστικό τέλοςΟ Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δικές του δηλώσεις, διεμήνυσε πως δεν υπάρχει πλέον καμιά δυνατότητα για ημίμετρα ή για μπαλωματικές λύσεις, σημειώνοντας πως αναμένει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την επιστροφή του από την Αίγυπτο, θα δώσει ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την ιστορία.

«Πρώτιστη προτεραιότητα θα είναι η αποκατάσταση του κύρους και η αξιοπιστία της ΚΤ. Είναι αδιανόητο με τον σημαντικότατο ρόλο και τις σημαντικότατες ευθύνες και αρμοδιότητες που έχει η ΚΤ να διαδραματίσει ελέγχοντας τις εμπορικές τράπεζες, αλλά και στα ζητήματα που άπτονται της αναδιάρθρωσης των δανείων, των επιτοκίων να έχει χάσει την αξιοπιστία της και να μην μπορεί να φέρει εις πέρας αυτές τις ευθύνες, στις τόσο δύσκολες και πιεστικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας», πρόσθεσε, ενώ κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤ να παραιτηθεί.Ανεπάρκειες και διαπλοκήΤέλος το ΕΥΡΩΚΟ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως τα όσα δημοσιοποιούνται για τα τεκταινόμενα στην ΚΤ με τις λίστες και τις διαρροές, με πρόθεση εκβιασμού, φανερώνουν γι' ακόμη μια φορά τις ανεπάρκειες, τις παθογένειες και τη διαπλοκή του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. «Το ΔΣ της ΚΤ έχει αποτύχει και πρέπει να παραιτηθεί σύσσωμο, γιατί δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει με αξιοπιστία την αποστολή του για την εξυγίανση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα του τόπου και, ως εκ τούτου, υπονομεύει και τις προσπάθειες για πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η καθιέρωση της αρχής της πλήρους διαφάνειας στην κρατική λειτουργία, η θεσμοθέτηση του 'πόθεν έσχες' και της λογοδοσίας των πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων είναι, πλέον, μονόδρομος. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια τολμηρή προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε τους θεσμούς στη συνείδηση των πολιτών», τονίζει το ΕΥΡΩΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα