Δεν αποδίδει η δήμευση κινητής περιουσίας για λόγους ΦΠΑ

Κατώτερο των προσδοκιών φαίνεται ότι είναι το εργαλείο που έχει στα χέρια του το Τμήμα Φορολογίας προκειμένου να εισπράξει χρήματα από τη δήμευση κινητής περιουσίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΦΠΑ.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών και επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», δεν αποφέρει τα αναμενόμενα, ειδικά μετά την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου περί Πολιτικής

Δικονομίας, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος της κινητής ιδιοκτησίας εξαιρείται.

Συγκεκριμένα, από τη νομοθεσία εξαιρείται ο αναγκαίος ιματισμός του οφειλέτη και της οικογένειάς του, τα μαγειρικά σκεύη, τα έπιπλα, τα ηλεκτρικά είδη, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι λοιπές συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη και την εκπαίδευση των παιδιών, ιατρικός εξοπλισμός και άλλα διάφορα αντικείμενα.

Σημειώνεται εδώ ότι το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις οφειλών άμεσης φορολογίας και φόρου εισοδήματος, με τη Βουλή να μην έχει ψηφίσει ακόμα τους σχετικούς κανονισμούς.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Οικονομικών πρόσθεσαν στους κανονισμούς διάφορες ρήτρες, προκειμένου να προστατευτούν οι οφειλέτες, όπως εξαιρέσεις που αφορούν εργαλεία για τη δουλειά του αξίας μέχρι και 6.000 ευρώ και όχημα αξίας μέχρι και 3.000 ευρώ, όταν κριθεί αναγκαίο στις καθημερινές δραστηριότητες. Τέλος, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνεται και όχημα για αναπήρους, καθώς και οικιακές συσκευές αναγκαίες για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελούν μέρος της απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών στις συστάσεις τις Ελεγκτικής Υπηρεσίας που απαντούν στην ετήσια έκθεση για το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα