Χτίζει «Λαϊκή Συμμαχία» για ανατροπή Ερντογάν η «λύκαινα» Ακσενέρ

Η τουρκάλα ακροδεξιά αρχηγός του Καλού Κόμματος (İYİ) στην Τουρκία Μεράλ Ακσενέρ,  είπε ότι η συνεργασία με άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να βρίσκεται στον ορίζοντα, καθώς μίλησε για διευρυμένες συμμαχίες με σκοπό την ανατροπή της Κυβέρνησης Ερντογάν.

Η «λύκαινα» Ακσενέρ δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες η «Λαίκή Συμμαχία» που αποτελείται από το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) των Κεμαλιστών, του Κόμματος İYİ, του Felicity Party (Saadet)

και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) μπορεί να περιλαμβάνει το Κόμμα του Μέλλοντος (Νταβούτογλου)  και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), δύο σχετικά νέα κόμματα.

«Φαίνεται ότι η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Μιλώ για DEVA και το Κόμμα του Μελλόντος», δήλωσε η Ακσενέρ στον τηλεοπτικό σταθμό KRT TV στις 5 Μαΐου.

Τόσο το Κόμμα του Μέλλοντος  όσο και το DEVA ιδρύθηκαν από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους

Σχολίασε επίσης τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, λέγοντας ότι οι ψήφοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μειώθηκαν τόσο χαμηλά όσο 25 τοις εκατό.

«Αντίθετα, το Καλό Κόμμα αναπτύσσεται, το CHP διατηρεί τις ψήφους του και το Κόμμα Saadet τα πάει καλά. Όταν το κοιτάς με αυτόν τον τρόπο, δεν φαίνεται απιθανό ότι η Λαϊκή Συμμαχία θα κερδίσει», δήλωσε η Ακσενέρ, αναφερόμενη στην κυβερνούσα συμμαχία που αποτελείται από το ΑΚΡ και το ακροδεξιό  Εθνικιστικό Κίνημα (MHP).

Η ιδέα του σχηματισμού συμμαχιών προέκυψε πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018, από τότε που η Λαϊκή Συμμαχία και η Εθνική Συμμαχία ανταγωνίζονται έκτοτε.

Ένα χρόνο νωρίτερα, οι Τούρκοι ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών σε ένα δημοψήφισμα, οδηγώντας τη χώρα να αλλάξει από μια κοινοβουλευτική δημοκρατία σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα παρά την έντονη αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους επικριτές.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος υπό το νέο σύστημα το 2018, με εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ως «καθεστώς ενός ατόμου».

Ενώ η  λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία υποστηρίζει το προεδρικό σύστημα, η αντιπολίτευση θέλει να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό.

Διαβάστε επίσης: Η «λύκαινα» Ακσενέρ κατά Ερντογάν: Θα σας κυνηγήσω και μετά θάνατον

Keywords
Τυχαία Θέματα