«Χρυσά» διαβατήρια: Εισηγήσεις για ποινική δίωξη σε πρώην υπουργό

Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται πλέον, η έκθεση της αστυνομίας, αλλά και το ογκωδέστατο υλικό μεγάλης υπόθεσης, που αφορά το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, στην υπόθεση περιλαμβάνονται 22 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών από τον ίδιο πάροχο. 

Οι έρευνες διαρκούν πάνω από δύο χρόνια με συνεχείς αιτήσεις στα Δικαστήρια για προσβολή, κάθε διατάγματος, που εξέδιδε η Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών της.  Η Αστυνομία, προβαίνει στην εισήγηση ότι προκύπτει μαρτυρία, που δημιουργεί το υπόβαθρο, για ποινικές

διώξεις.

Οι διώξεις αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην υπουργός, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στη Βουλή.  Επίσης, ανάμεσα στα πρόσωπα που γίνεται εισήγηση για άσκηση ποινικής δίωξης είναι και δημόσιος λειτουργός.

Οι αποφάσεις, για την όποια δίωξη θα ληφθούν από την Νομική Υπηρεσία, η οποία αυτή την ώρα μελετά το ογκωδέστατο υλικό.

Ακολούθως θα συγκληθεί σύσκεψη με τους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, για να δοθούν οδηγίες.

Πρόσφατα διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία και δεύτερος φάκελος, που αφορά δικηγορικό γραφείο το οποίο ενεργούσε ως πάροχος σε σχέση με πολιτογραφήσεις. Και γι’ αυτήν την περίπτωση γίνονται εισηγήσεις από την Αστυνομία. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταχωρισθεί στα Δικαστήρια τέσσερεις υποθέσεις που αφορούν στα χρυσά διαβατήρια.

Εκκρεμεί, μεταξύ άλλων, η εκδίκαση της υπόθεσης, που αφορά στο ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera, με τους κατηγορούμενους τους Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάνη,  Αντρέα Πιττάτζιη και Αντώνη Αντωνίου, να παραπέμπονται σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που θα συνεδριάσει στις 11 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Βρετανοί νομικοί στο πηδάλιο ερευνών για τα χρυσά διαβατήρια (BINTEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα