Χριστοδουλίδης: Κανένας κίνδυνος για το ενεργειακό πρόγραμμα

Σε καμία περίπτωση το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τίθεται σε κίνδυνο από τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την κρίση στο τεμάχιο «3», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ρίξει το βάρος στις διπλωματικές διεργασίες, ώστε το πρόβλημα να ξεπεραστεί, να συνεχιστεί η πορεία του και

εν τέλει να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γεώτρηση.

Όπως τόνισε, ζητούμενο για την Κυβέρνηση δεν είναι η επικοινωνιακή πτυχή του θέματος, αλλά η ουσιαστική, επισημαίνοντας ότι με την εταιρία υπάρχει απόλυτη σύμπλευση.

Ερωτηθείς για την αντίδραση των χωρών με τις οποίες η Κύπρος συνεργάζεται στο πλαίσιο τριμερών συνόδων, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι η επικοινωνία της Κυβέρνησης με αυτές τις χώρες είναι συνεχής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις και τη στάση της Τουρκίας. Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι όποιες προοπτικές υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο είναι σαφές ότι επηρεάζονται από τέτοιου είδους εξελίξεις, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη διπλωματία για να δώσει αποτελέσματα, ώστε να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

Πάντως, δεδομένων των δύο δεσμεύσεων θαλάσσιων περιοχών που εφάπτονται του τεμαχίου «3», όπου έχει ακινητοποιηθεί το πλοίο γεωτρύπανο της ENI, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι πρόκειται για δύο αιτήματα τα οποία έλαβε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της χώρας, ένα από τη ρωσική κυβέρνηση κι ένα από την ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο, την UNIFIL, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Τέλος, όσον αφορά στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει, ενώ θα διερευνηθούν οι όποιες προοπτικές για τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα