Χρειάζονται εναλλακτικά μέτρα

Επιβάλλεται η θεσμοθέτηση διαδικασίας Προσδιορισμού του Βέλτιστου Συμφέροντος του Παιδιού (BID)
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, δήλωσε ότι η κράτηση παιδιών μεταναστών ή/και των γονιών τους, σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών

Σε σειρά συστάσεων προς την κυπριακή Πολιτεία, υποδεικνύοντας πως με σημείο αναφοράς τις νομικές υποχρεώσεις του κράτους, η Πολιτεία έχει ευθύνη να διασφαλίζει ότι κάθε απόφαση μεταναστευτικής πολιτικής λαμβάνει υπόψη το Συμφέρον του Παιδιού, προβαίνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Για

τον σκοπό αυτό επιβάλλεται, σημειώνει, η θεσμοθέτηση διαδικασίας Προσδιορισμού του Βέλτιστου Συμφέροντος του Παιδιού (BID), η οποία «θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές διαδικαστικές εγγυήσεις, απαιτήσεις τεκμηρίωσης και ξεκάθαρα κριτήρια (π.χ. οι επιπτώσεις που θα επέλθουν σε όλο το φάσμα της ζωής του παιδιού), στη βάση των οποίων να συνυπολογίζονται όλοι οι σχετικοί, της κάθε περίπτωσης, παράγοντες».

Όπως εξηγεί στην εν λόγω διαδικασία, πρέπει να δίνεται ανάλογη βαρύτητα σε όλα τα δικαιώματα του παιδιού, να εφαρμόζεται από ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες σε θέματα παιδιού και να καθοριστεί ο διυπηρεσιακός συντονισμός και η συνεργασία που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών.

Και τονίζει ότι η διαδικασία Προσδιορισμού του Συμφέροντος του Παιδιού, ασυνόδευτου ή με οικογένεια, πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε στάδιο λήψης απόφασης μεταναστευτικού ελέγχου για σύλληψη/κράτηση/απέλαση.

Η κράτηση πρέπει να εφαρμόζεται, ως έσχατο μέτρο
Η κράτηση παιδιών μεταναστών ή/και των γονιών τους, σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών και, επομένως, όταν εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα παιδιά, επιβάλλεται η υιοθέτηση εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, τονίζει σε Τοποθέτησή της αναφορικά με τη Διασφάλιση του Συμφέροντος των Παιδιών που Μετακινούνται, στις αποφάσεις κράτησης, που λαμβάνονται στο πλαίσιο μεταναστευτικού ελέγχου, η κ. Κουρσουμπά.

Στην Τοποθέτησή της η κ. Κουρσουμπά υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, τη δήλωση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muiznieks, ότι «κανένα παιδί μετανάστης δεν πρέπει να τίθεται υπό κράτηση» και πως «και μόνο το γεγονός της ύπαρξης εξαρτώμενου παιδιού θα πρέπει να είναι επαρκής λόγος ώστε ένας ενήλικας μετανάστης να μην τίθεται υπό κράτηση, εκτός και αν υπάρχει νόμιμη διαταγή ποινικού δικαστηρίου».

Η κ. Κουρσουμπά επισημαίνει ότι η κράτηση πρέπει να εφαρμόζεται, ως έσχατο μέτρο, αφότου εξαντληθούν όλα τα εναλλακτικά της κράτησης μέτρα, υποδεικνύοντας ότι στο πλαίσιο αυτά, οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πρέπει να μελετήσουν καλές πρακτικές άλλων χωρών καθώς και τις εισηγήσεις που περιλήφθηκαν στην Έκθεση, όσον αφορά την εφαρμογή αποτελεσματικών εναλλακτικών μέτρων αντί της κράτησης στην Κύπρο.

«Κατά κανόνα, δεν πρέπει να εκδίδονται διατάγματα σύλληψης/κράτησης και των δύο γονέων ή μονογονιού (μητέρα/πατέρα), εφόσον υπάρχει ανήλικο παιδί οποιασδήποτε ηλικίας, το οποίο χρειάζεται φροντίδα και προστασία», τονίζει, προσθέτοντας ότι στην έσχατη περίπτωση κράτησης γονιού, αυτή να είναι της μικρότερης δυνατής διάρκειας και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι αρμόδιες Υπηρεσίες να αναλαμβάνουν τη φροντίδα και προστασία των επηρεαζόμενων παιδιών.

Χρειαζόμαστε ρύθμιση για τα ασυνόδευτα παιδιά
Όσον αφορά τη μεταχείριση των ασυνόδευτων παιδιών, που δεν είναι αιτητές ασύλου, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει πως θα πρέπει να προωθηθεί ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη μεταχείρισή τους, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, να απαγορεύει την κράτησή τους.

Όσον αφορά την κράτηση παιδιών με τους γονείς τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κράτησης για οικογένειες, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι συμμερίζεται την άποψη της Επιτροπής για το θέμα, η οποία, όπως σημειώνει, επισημαίνει ότι η κράτηση παιδιού με σκοπό να διατηρηθεί η οικογενειακή ενότητα παραβιάζει την Αρχή του Συμφέροντός του Παιδιού, το δικαίωμα του παιδιού για κράτηση μόνο ως έσχατο μέτρο και το δικαίωμα του παιδιού να μην τιμωρείται για τις πράξεις των γονέων του.

«Επομένως, πρέπει να εφαρμόζονται εναλλακτικές, της κράτησης, λύσεις για ολόκληρη την οικογένεια, ενώ η κράτηση να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις», τονίζει.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω Τοποθέτηση διαβιβάστηκε στους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα