Χρ. Στυλιανίδης: Η Ευρώπη νοιάζεται για το λαό της Συρίας

Τη μεγάλη του λύπη για την τραγική επέτειο από το ξέσπασμα της συριακής κρίσης εκφράζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης για την 4η επέτειο της κρίσης στη Συρία.

Ο κ. Στυλιανίδης σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως η Ευρώπη νοιάζεται και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το λαό της Συρίας. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της είναι από τους μεγαλύτερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας για την κρίση στη Συρία, έχοντας προσφέρει μέχρι στιγμής πάνω από

3.35 δισ. ευρώ σε βοήθεια. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη της δέσμευσής μας έναντι του λαού της Συρίας και των γειτονικών χωρών που έχουν υποφέρει τόσα", σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης.Αναφέρει πως η επικείμενη ετήσια ανθρωπιστική διάσκεψη των δωρητών για τη Συρία στο τέλος του μήνα στο Κουβέιτ συνιστά δοκιμασία για τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας, διαβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί πλήρως στις ευθύνες της και καλεί τους υπόλοιπους δωρητές να πράξουν το ίδιο.Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός 12.2 εκατομμυρίων ατόμων χρειάζεται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα – αριθμός αυξημένος σχεδόν κατά ένα τρίτο σε σχέση με πέρυσι, προσθέτει.Οπως σημειώνει, η πρόσβαση σε αυτά τα άτομα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη λόγω των συγκρούσεων, ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση δεν σέβονται το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνείς εκκλήσεις, η πρόσβαση σε άτομα που χρήζουν βοήθειας καθίσταται όλο και πιο δυσχερής, με καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή τους, αναφέρει.Προσθέτει πως η υγειονομική κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών. "Το τραγικό αποτέλεσμα είναι η επανεμφάνιση ασθενειών που θεωρούνταν ότι είχαν εξαλειφθεί, όπως η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού, το οποίο γίνεται όλο και συχνότερα στόχος ένοπλων ομάδων. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιατροί και νοσηλευτές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα", αναφέρει.Οπως σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες αναζήτησαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, γεγονός που επιφέρει τρομερή επιβάρυνση για τις κοινότητες υποδοχής. "Επικροτούμε τη τεράστια γενναιοδωρία των χωρών υποδοχής. Οι πρόσφυγες στις χώρες αυτές πρέπει να εξακολουθήσουν να προστατεύονται και ευελπιστώ ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που τους φιλοξενούν θα σεβαστούν πλήρως τις διεθνείς δεσμεύσεις", σημειώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα