Μαυρίδης προς Τούρκο Πρέσβη:Επιτέλους,μιλήστε με ειλικρίνεια

Την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αν θέλει, όπως ισχυρίζεται, να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με την ΕΕ και να μιλήσει επιτέλους με ειλικρίνεια στην ΕΕ, τόνισε σε παρέμβαση του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ).

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της προπαρασκευής για την 76η συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα, 19-20 Μαρτίου 2015. Μεταξύ άλλων, στη συνεδρία συμμετείχαν ο Πρέσβης της Τουρκίας

στην ΕΕ, κ. Γενέλ, ο επικεφαλής για θέματα Τουρκίας της Γενικής Γραμματείας Διεύρυνσης της ΕΕ κ. Φιλορί και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ για την Τουρκία, κ. Portman.Ο Τούρκος Πρέσβης με επιδέξιο και διπλωματικό τρόπο αναφέρθηκε σε εποικοδομητική και αναβαθμισμένη σχέση μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, που θα επιτευχθεί μέσω της έναρξης διαλόγου σε θέματα εμπορίου (τελωνειακή ένωση) και ενέργειας. Σε παρέμβαση του ο κος Μαυρίδης αναγνώρισε τις διπλωματικές δεξιότητες του Τούρκου Πρέσβη στην παρουσίαση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με ωραιοποιημένο τρόπο, που όμως, τόνισε ο κ. Μαυρίδης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπέδειξε ότι, για να υπάρξει εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και Τουρκία πρέπει “να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας”. Είναι απαράδεκτο, επεσήμανε, η χρήση διπλωματικής γλώσσας για να συγκαλύπτεται η πραγματικότητα. Συνεχίζοντας υπέβαλλε δύο ερωτήματα καλώντας τον Τούρκο Πρέσβη να απαντήσει με ειλικρίνεια και να μην αποφύγει λέγοντας ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Τα ζητήματα αυτά αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Μαυρίδης. Στο πρώτο ερώτημα ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας ρωτώντας ευθέως: "Είναι εποικοδομητικό που η Τουρκία δεσμεύτηκε με την υπογραφή της προς την ΕΕ να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση με όλα τα κράτη μέλη αλλά δέκα χρόνια μετά δεν έχει εφαρμόσει τη δέσμευσή της σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία;". Στο δεύτερο ερώτημα, αφού έκανε αναφορά στο πολύ ισχυρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο, όπως τόνισε, καταδικάζει τις παράνομες παρεμβάσεις της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει τη NAVTEX και να αποσύρει τα πλοία της, χωρίς όμως η Τουρκία να συμμορφωθεί ούτε κατ' ελάχιστον, ρώτησε ξανά τον Τούρκο Πρέσβη: "Θεωρείτε εποικοδομητική αυτή τη στάση της Τουρκίας;».Ο Τούρκος Πρέσβης ανταπάντησε με αναφορά σε ετεροβαρείς αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ εναντίον της Τουρκίας καθώς δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριοι ευρωβουλευτές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κου Μαυρίδη και άλλων Ευρωβουλευτών (Κεφαλογιάννης και Θεοχάρους). Ο κ. Μαυρίδης απαντώντας έντονα υπέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προέβηκε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι Τ/κ να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές του 2014 χωρίς προσκόμματα. Ωστόσο, υπογράμμισε, το κατοχικό καθεστώς με την κατοχική Τουρκία άσκησαν πιέσεις στους Τ/κ για να απέχουν από τις εκλογές. Κλείνοντας, κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη να σταματήσει να προσποιείται ότι εκπροσωπεί τα δικαιώματα των Τ/κ. Ο Τούρκος Πρέσβης δεν σχολίασε τις αναφορές για τον κατοχικό ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, ούτε για την καταπίεση των Τουρκοκυπρίων αλλά αρκέστηκε να αναφερθεί στην ανάγκη επιστροφής στις συνομιλίες και εξεύρεση λύσης αμοιβαίου οφέλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα