Χούρικαν: Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Κύπρο

«Οι επενδυτές εμπιστεύονται την Κύπρο» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Χούρικαν δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη, σημειώνοντας

ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξήλθε του μνημονίου και ότι η ανάπτυξη πέρσι ανήλθε στο 3% του ΑΕΠ, την ώρα που ανάλογες επιδόσεις αναμένονται και για φέτος. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανάκαμψη που σημειώνεται είναι ευρεία, ενώ ο Τουρισμός κερδίζει συνεχώς ύψος.

«Πιστεύω ότι η περίπτωση της Κύπρου θα αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μια μικρή χώρα θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας μεγάλης Ευρώπης», ανέφερε.

Όσον αφορά στην πορεία των κυπριακών κρατικών ομολόγων προς το ξεμπλοκάρισμά τους από την κατηγορία των «σκουπιδιών» και την είσοδό τους στη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά.

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Χούρικαν, κατάφερε πρόσφατα να πετύχει απόδοση της τάξεως του 2,8% στα κρατικά της ομόλογα (έξοδος στις αγορές) κι αυτό έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Είναι αυτή η σωστή τιμή για το ανάλογο ρίσκο; Αυτό είναι ένα καθημερινό ερώτημα, αλλά αν τη συγκρίνεις με παρόμοιες οικονομίες, η Κύπρος έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Ίσως έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα σε τομείς όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές αυτή η χώρα συμπεριφέρθηκε ως όφειλε προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Όταν λέει ότι θα κάνει κάτι, το κάνει», πρόσθεσε.

Κρίσιμος τομέας τα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά στον πολύ κρίσιμο τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος επηρεάζει τους επενδυτές, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Υπενθύμισε ότι το ποσοστό των ΜΕΔ ξεκίνησε από ποσοστό 63%, ενώ τώρα βρίσκεται λίγο κάτω από το 50%, το οποίο, ωστόσο, παραμένει υψηλό.

Διευκρίνισε, δε, ότι κάποια από τα εν λόγω δάνεια αφορούν περιπτώσεις «στρατηγικών αθετήσεων», αλλά τα περισσότερα έχουν λόγο που αθετούνται.

«Είναι μια αργή διαδικασία (η μείωση). Πετύχαμε να μειώνουμε το ποσοστό επί οκτώ διαδοχικά τρίμηνα, έχουμε πάρει το 22% του ΑΕΠ από τον ισολογισμό μας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε ένα τερατώδες υπόλοιπο», τόνισε.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, αυτή καταφέρνει να μειώνει τα κόκκινα δάνεια κατά περίπου 6% του ΑΕΠ ανά εξάμηνο, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο».

Το βασικό ζήτημα είναι, είπε, να έχεις αρκετά ψηλές προβλέψεις, ώστε να μπορείς να προχωρήσεις σε πιο ταχεία διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Σημείωσε, δε, ότι είναι εύκολο να προκύψει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, αλλά είναι μεγάλη η διαδρομή μέχρι να επανέλθει στη βιωσιμότητα.

Εκείνο που εξετάζει αυτή την περίοδο η Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε, είναι αν υπάρχει η δυνατότητα μεγάλων συναλλαγών στα δάνεια, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ που υπάρχουν στον ισολογισμό της, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς, όπως είπε, οι προσπάθειες μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα