Παρεμβάσεις Κ. Μαυρίδη για Κυπριακό και Τελωνειακή Ένωση

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις λόγω της Τουρκικής στάσης και το θέμα της αναβάθμισης της τελωνειακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με δύο παρεμβάσεις του στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώπιον των αρμόδιων Εσθονών Υπουργών, στο πλαίσιο ανάληψης από την Εσθονία της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κος Μαυρίδης ρώτησε αν «θα μπορούσε

ποτέ να θεωρηθεί εποικοδομητική στάση, η απαίτηση της Τουρκίας για επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ». Στην απάντησή του, ο Εσθονός Υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι ίσως υπήρξε υπερβολική αισιοδοξία στο Κυπριακό, αλλά σημείωσε πως δεν πρέπει να χάνουμε τις ελπίδες μας και να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες. Επιπλέον, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, όμως σίγουρα απαιτείται από την Τουρκία να δείξει πιο εποικοδομητική στάση.

Σε σχέση με τη συζήτηση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε τις πολιτικές υποχρεώσεις της Τουρκίας να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός Τουρκίας, καθώς επίσης να εκπληρώσει τη νομική της υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Μαυρίδης χαρακτήρισε τις οικονομικές σχέσεις ως τον τελευταίο μοχλό πίεσης της ΕΕ πάνω στην Τουρκία, που αν παραχωρηθεί μέσω έναρξης των διαπραγματεύσεων για την Τελωνειακή Ένωση, θα αποτελεί επιβράβευση του καθεστώτος Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα