Tips για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω καύσωνα (vid)

Το θερμόμετρο αυτές τις μέρες έχει αγγίξει αφρικανικές θερμοκρασίες και όλοι αναζητούμε τρόπους για να δροσιστούμε. Η λύση «ανοίγω το κλιματιστικό στο φουλ», μπορεί να είναι η πιο αυθόρμητη, αλλά έχει κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό.

Πώς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσουμε τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και στην τσέπη μας; Υπάρχουν έξυπνοι, πράσινοι τρόποι για να δροσιστούμε;

Στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος

Θεοπέμπτου για κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι σας.

«Ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουμε, είναι ότι δεν θέλουμε να αυξάνεται η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο απλά πράγματα, είναι όταν δεν υπάρχει ήλιος, δηλαδή αργά το απόγευμα ή το βράδυ και υπάρχει έξω ένα δροσερό αεράκι, πρέπει να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα του σπιτιού για να κυκλοφορήσει ο αέρας και για να μειωθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου μας», δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Επιπλέον, τόνισε ότι «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου έχουμε παράθυρο και μπαίνει ο ήλιος, εάν έχουμε εξωτερικά shutters ή blinds να τα έχουμε κλειστά και εάν έχουμε κουρτίνες να τις τραβήξουμε και αυτές για να μην μπαίνει καμία θερμότητα από το παράθυρο. Επιπλέον, είναι σημαντικό όταν ανοίγετε παράθυρα να είστε σίγουροι ότι υπάρχει κυκλοφορία ρεύματος και ότι ο αέρας ανακυκλώνεται».

Στην περίπτωση καύσωνα, χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό πάντα σε συνδυασμό με φυσικούς τρόπους δροσισμού, δηλαδή τέντες, ανεμιστήρα κ.λπ. Ενδεικτικά, αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής σε συνδυασμό με κλιματιστικό, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας για δροσισμό κατά 28-40%, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες όπου βρίσκεται το κτίριο. Τέλος, ο κ. Θεοπέμπτου επισήμανε ότι η χρήση ανεμιστήρων οροφής είναι μια από τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να κάνουμε στο σπίτι για να μπορούμε να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας.

Για περισσότερες πληροφορίες και tips δείτε το βίντεο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εξοικονόμηση ενέργειας

Keywords
Τυχαία Θέματα