Χούρικαν: Καλές οι ιδέες Γιωρκάτζη για μείωση των επιτοκίων

Τη φόρμουλα μείωσης των επιτοκίων αναζητεί η Κεντρική Τράπεζα μαζί με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έχει σήμερα συναντήσεις με αξιωματούχους των τραπεζών και του συνεργατισμού.

Η Διοικήτρια δήλωσε ψες σε συγκέντρωση της ΟΕΒ πως σε μια εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων. Τραπεζικοί

κύκλοι, εκτιμούν ότι η Κεντρική θα θέσει ανώτατο όριο στα καταθετικά επιτόκια, πριν την επιβολή κεφαλαιακού προστίμου, για να ωθήσει τις τράπεζες σε μείωση και των δανειστικών επιτοκίων.

Η Διοικήτρια ανέλυσε τις σκέψεις της το πρωί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Τζον Χούρικαν είπε ότι είχε μια επικοδομητική συνάντηση με την Διοικήτρια για το πώς μπορούν να τονώσουν την κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον Τζον Χούρικαν, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έχει κάποιες καλές ιδέες και η Τράπεζα Κύπρου είναι πολύ θετική να στηρίξει αυτές τις ιδέες, στην προσπάθεια να μειωθεί το κόστος δανεισμού για την οικονομία και να διασφαλιστεί ότι θα τονωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επιστραφούν τα χρήματα στα νοικοκυριά.

Η Τράπεζα Κύπρου, είπε, στηρίζει απόλυτα και ολόψυχα αυτή την αλλαγή πολιτικής.

Ερωτηθείς αν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα μπορεί να υπάρξει απόφαση για μείωση των επιτοκίων ο Τζον Χούρικαν είπε ότι δεν θέλει να πει τι θα κάνει η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να λάβει υπόψη της την γεωπολιτικοοικονομική κατάσταση, τη συνεδρία του Eurogroup, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς και το πώς θα εξελιχθεί το θέμα με την Ελλάδα, και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η Τράπεζα Κύπρου, είπε ο Τζον Χούρικαν, θα στηρίξει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα αποφασίσει η Κεντρική Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα