Χουριέτ: Τα διλήμματα των Τ/κ στις εκλογές - Η σημασία των αναποφάσιστων

Για μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στο ψευδοκράτος κάνει λόγο ο αθρρογράφος της Χουρριέτ Τ/κ  Γιουσούφ Κανλί. Ο ίδιος σε άρθρο του τονίζει πως θα είναι μια δύσκολη επιλογή για τους Τ/κ στις επερχόμενες «προεδρικές» εκλογές ενώ τονίζει πως αυτοί που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οι αναποφάσιστοι. Μεταξύ άλλων σκιαγραφεί τις θέσεις των υποψηφίων στο θέμα του Κυπριακού και τα διαφορετικά σενάρια ανάλογα με τις συμμαχίες της πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Μετάφραση από τα  κυριότερα σημεία του άρθρου

Συντηρητικό,

αριστερό ή κεντρώο, ανεξάρτητο, θα είναι μάλλον δύσκολο για τους Τουρκοκύπριους εκλογείς να αποφασίσουν μεταξύ 11 υποψηφίων για τις ‘’προεδρικές’’ εκλογές στις 11 Οκτωβρίου. Αν και απομένουν λίγες μόνο ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αναποφάσιστοι είναι το 40 τοις εκατό του εκλογικού σώματος.

Ένας λόγος για το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιθανότατα μποϊκοτάρουν τις εκλογές - είναι πιθανότατα η περιορισμένη εκστρατεία λόγω της πανδημίας COVID-19. Ο ηγέτης και υποψήφιος του Κόμματος Νέας Γέννησης (YDP), Erhan Arıklı, υποστηριζόμενος ως επί το πλείστον από το εκλογικό σώμα  που προέρχεται από την ηπειρωτική χώρα (έποικοι ουσιαστικά),  αγωνιζόταν με κυπριακό στιλ, ενεργά από πόρτα σε πόρτα. Ωστόσο,  όχι μόνο αυτός αλλά σχεδόν ολόκληρο το κορυφαίο κλιμάκιο του YDP του μολύνθηκε και νοσηλεύτηκε. Η κατάσταση ορισμένων ήταν τόσο σοβαρή που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο ασθενοφόρων στην Τουρκία για τη θεραπεία τους.

Αν και πέντε από τους έντεκα υποψηφίους δεν μπορούν να ληφθούν τόσο σοβαρά υπόψη και το εκλογικό  τους μερίδιο πιθανότατα παραμένει λιγότερο από το ένα τοις εκατό των ψήφων, υπάρχουν έξι υποψήφιοι που λαμβάνουν μεταξύ 6 έως 30 τοις εκατό. Με τόσο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το εκλογικό σώμα μπορεί να προκαλέσει μάλλον περίεργες εκπλήξεις. Για παράδειγμα, αν και κατατάσσονται στην έκτη και την πέμπτη θέση σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, τόσο ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο γιος του  "Προέδρου" Ραούφ Ντενκτάς, όσο και ο Αρίκλι ισχυρίζονται ότι μπορούν να κερδίσουν τις 18 Οκτωβρίου […]. Τυχαία, αν μπορούσαν να φτάσουν στον δεύτερο γύρο, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη πιθανότητα να εκλεγούν πράγματι.

Το κόμμα των αναποφάσιστων, επομένως, φαίνεται να είναι το πιο καθοριστικό στην ψηφοφορία της 11ης Οκτωβρίου και πιθανότατα στην υποψηφιότητα της 18ης Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επίσημοι πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται για περίεργους λόγους,  ότι εάν το αναποφάσιστο στρατόπεδο υπερβεί το 50 τοις εκατό, η ψηφοφορία ενδέχεται να χάσει τη νομιμότητά της. Γιατί; Όπως είπα, είναι τόσο περίεργο που η κατανόηση της λογικής αυτών που υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση είναι πράγματι αδύνατη. Ο κανόνας του παιχνιδιού είναι σαφής. Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ένας υποψήφιος πρέπει να πάρει 50 τοις εκατό, συν μία από τις ψήφους εκείνων των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Εάν κανείς δεν πετύχει, μόνο δύο από τους υποψηφίους που λαμβάνουν την υψηλότερη υποστήριξη στον πρώτο γύρο συμμετέχουν και εκλέγεται όποιος κερδίσει περισσότερους ψήφους από τον άλλο. Είναι τόσο απλό. Σε κάποιο βαθμό, πόσα άτομα συμμετείχαν στην ψηφοφορία είναι απλώς μια στατιστική λεπτομέρεια. Από την αποχή ή μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας θα μπορούσε πιθανώς να συμβάλει στην εκλογή ενός υποψηφίου που δεν θα ήθελαν να υποστηρίξουν τόσο όσοι απείχαν ή όσοι μποϊκόταραν την διαδικασία.

Το ποιόν θα υποστηρίξουν είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν κάποιες ερωτήσεις και στη συνέχεια να αποφασίσουν να παρέχουν υποστήριξη ανάλογα. Για παράδειγμα, δύο από τους υποψηφίους, ο Akıncı και ο Erhürman, λένε ότι δεν θα διαπραγματεύονταν άλλη λύση παρά μια ομοσπονδιακή διευθέτηση. Το 2004, στα διπλά δημοψηφίσματα σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο που στήριξαν τα Ηνωμένα Έθνη και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ιδιαίτερα, η ελληνοκυπριακή ηγεσία, δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν ήθελε μια διευθέτηση βασιζόμενη στην πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία, την αποτελεσματική εταιρική σχέση στην κυριαρχία και παρόμοια. Εάν αυτά είναι μερικά από τα βασικά συστατικά ενός ομοσπονδιακού διακανονισμού, τότε μπορούν αυτοί οι δύο υποψήφιοι να προσφέρουν ελπίδα για επίλυση με διαπραγμάτευση;

Οι ίδιοι δύο υποψήφιοι υποστηρίζουν μια αλλαγή στο σύστημα εγγύησης και το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας. Πρώτον, ο Akıncı θέλει να αντικατασταθεί από ένα πολυεθνικό σύστημα εγγυήσεων. Μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να δεχτούν ένα τερματισμό  ή να αλλάξουν το σύστημα εγγύησης;

Ο  Akıncı, βρίσκεται συχνά σε έναν πόλεμο λέξεων με την Άγκυρα. Ένας άλλος υποψήφιος, ο «Πρωθυπουργός» Έρσιν Τατάρ, προφανώς παραδόθηκε εντελώς στην Άγκυρα. Είναι αυτός που έχει προβληματικές σχέσεις με την Άγκυρα ή αυτός που υπέκυψε στην Άγκυρα για να εξυπηρετήσει καλύτερα τον Τουρκοκύπριο λαό; Είναι δυνατόν να υπερασπιστούμε την τουρκοκυπριακή αξιοπρέπεια αντιμετωπίζοντας την Τουρκία όλη την ώρα, ενώ η τουρκική βοήθεια είναι απαραίτητη για σχεδόν ολόκληρο τον επενδυτικό προϋπολογισμό;

Ένας από τους υποψηφίους, ο Kudret Özersay, λέει ότι εάν έχει καταστεί σαφές ότι δεν θα είναι δυνατή μια υγιεινή διευθέτηση, ίσως ο διαχωρισμός του προβλήματος μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη διευθέτησης.

Τέσσερις υποψήφιοι, όλοι οι συντηρητικοί και κεντρώοι υποψήφιοι υποστηρίζουν μια διευθέτηση δύο κρατών. Ο Arıklı και ο Tatar είναι άκαμπτοι, ο Özersay τονίζει ότι δύο κράτη στην ΕΕ μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ ο Ντενκτάς ήταν μάλλον ασαφής, υποστηρίζοντας  «μπορώ να το κάνω». Πως;

Όπως είπα, το ποιον  πρέπει να ψηφίσουν οι Τ/κ είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Ωστόσο, πιστεύω ότι η πρώτη ψηφοφορία θα είναι ασαφής. Εάν η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει μεταξύ Akıncı και Tatar, μπορεί να είναι μια εύκολη νίκη για τον Akıncı εάν ο Tatar δεν μπορεί να λάβει την υποστήριξη του Özersay. Εάν ο δεύτερος γύρος είναι μεταξύ του Akıncı και του Erhürman, ο τελευταίος θα κερδίσει επειδή όλοι οι συντηρητικοί θα τον προτιμούσαν από το Akıncı. Εάν ο Akıncı και οποιοσδήποτε από τους άλλους τρεις κεντρικούς ή συντηρητικούς υποψηφίους με την υποστήριξη του «αναποφάσιστου κόμματος» φτάσει στον δεύτερο γύρο, σε αυτήν την περίπτωση, ο υποψήφιος που θα αιφνιδιάσει μπορεί να σημειώσει υψηλή εκλογική επιτυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα