Κομοτηνή: Επάγγελμα παλιατζής

13:17 6/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το τρίκυκλο, φορτωμένο με τα σημερινά «λάφυρα» των κάδων, το έχει παρκάρει στην άκρη του δρόμου κι εκείνος, μαζί με την γυναίκα του καθαρίζει το πεζοδρόμιο μπροστά από μια μεγάλη πολυκατοικία της Κομοτηνής. Κόσμος πηγαινοέρχεται, αυτοκίνητα περνούν. Στέκονται, παίρνουν μια ανάσα και συνεχίζουν.

Ο κος Ιμπραήμ Ιμπραήμ, πρώην οικοδόμος

Ο κος Ιμπραήμ Ιμπραήμ είναι παλιατζής, «παλιά μαζεύω και καθαρίζω αυλές» λέει κι απαντά στο ερώτημά μας «Το μεροκάματο βγαίνει;» «Το ψωμί να βγαίνει,

ενοίκια πληρώνουμε, φώτα, νερά και οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Πού πρώτα; 230 ευρώ ενοίκιο πληρώνουμε, φως , νερό πώς θα βγούν; Άλλους πόρους δεν έχουμε.»
Εργάζονταν πολλά χρόνια στις οικοδομές. Την τελευταία φορά που έκανε μεροκάματο κρατώντας το μυστρί ήταν πριν δέκα χρόνια. «Στα 63 πια γεράσαμε. Δεν υπάρχουν δουλειές κι έτσι υποχρεωτικά μαζεύω παλιά για να συντηρήσω την οικογένειά μου.»

Στο τρίκυκλο του, εκείνος και η γυναίκα του τοποθετεί τα αλουμίνια, τις κατσαρόλες, το χαλκό και τις βρύσες που βρίσκει, ολοένα και πιο δύσκολα. «Περίπου 200 άτομα ψάχνουν στους κάδους της Κομοτηνής, γυναίκες, άνδρες , παιδιά ποιος πρώτα να βρει κάτι;» σημειώνει προσθέτοντας ότι οι τιμές έχουν πέσει «Οι τιμές έπεσαν, έξι λεπτά το κιλό αγοράζουν την λαμαρίνα. 100 κιλά να μαζέψεις, παίρνεις έξι ευρώ. Πώς όμως να μαζέψεις εκατό κιλά;»
Ραπτομηχανές και πλυντήρια είναι τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που έχει βρει. «Δεν έχω βρει κάτι πιο ακριβό. Άλλοι ίσως να στάθηκαν τυχεροί. Έπιπλα πετούν πολλά, συνήθως όταν πεθαίνουν οι γέροι και οι νέοι, παιδιά, ανίψια και εγγόνια, τα πετάνε όλα. Δεν μου αρέσει αυτό όταν το βλέπω να γίνεται.»

Όπως δεν του αρέσει, όπως λέει, να βρίσκει πολύ τροφή στα σκουπίδια. «Φαγητά, ψωμιά τα μαζεύω και τα δίνω στα σκυλιά και στις κότες, ψυχές είναι θέλουν να φάνε κι εκείνες.» σημειώνει και στο ερώτημα αν κάποιο όνειρο συντροφεύει τη δύσκολη καθημερινότητά του απαντά: «Τι όνειρο; Ένα σπιτάκι. Αλλά, ούτε σπίτι έχουμε, ούτε το ενοίκιο με άνεση βγάζουμε. Δεν βγαίνει από πουθενά. Με 340 ευρώ σύνταξη της γυναίκας μου ίσα – ίσα μπορούμε και συντηρούμαστε.»

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής/ Σύνταξη – Ρεπορτάζ: Μαρία Νικολάου

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα