Χουλιαράκης: Ανέλυσε τους στόχους της νέας κυβέρνησης

Την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος διάσωσης, την ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και τη δημιουργία νέων θεσμών πολιτικής που θα εξασφαλίζουν και την κοινωνική δικαιοσύνη έθεσε ως το τρίπτυχο των προκλήσεων και βημάτων που πρέπει να κάνει η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε ομιλία του στο Λονδίνο, αναφέροντας, επίσης, ότι η ύφεση για το 2015 θα είναι «ηπιότερη»,.

Ο

κ. Χουλιαράκης πραγματοποίησε την πρώτη ομιλία του ως Υπουργός Οικονομικών ενώπιον δεκάδων επιχειρηματιών και επενδυτών στις εγκαταστάσεις του Bloomberg στο Σίτι του Λονδίνου, στο πλαίσιο του δέκατου ετήσιου roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στη φετινή παρουσίαση συμμετέχουν 28 εισηγμένες εταιρείες συν ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με σκοπό την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι εταιρείες, που αποτελούν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού χρηματιστηρίου, προέρχονται μεταξύ άλλων από τον τραπεζικό, τον κατασκευαστικό και τον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς επίσης από τον χώρο των τυχερών παιγνίων, των κοινωφελών υπηρεσιών κ.ά. Συνολικά για την Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν κανονιστεί πάνω από 600 κλειστές συναντήσεις με δυνητικούς επενδυτές διαχειριστές κεφαλαίων.

Παρουσιάζοντας τη μακροοικονομική πολιτική και τους μεσοπρόθεσμους στόχους για την ελληνική οικονομία ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι τελικός στόχος είναι η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Στην πορεία προς την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως είπε υπάρχουν τέσσερα ορόσημα. Πρώτον, η συμφωνία με τον ESM, η οποία καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 36 μήνες και δίνει χρόνο για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Δεύτερον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η συμφωνία για την οποία αποκλείει το ενδεχόμενο bail-in. Ο κ.. Χουλιαράκης σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θέλει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης να υπολογιστεί με βάση τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με τη μέγιστη ιδιωτική συμμετοχή. Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση των τραπεζικών stress test αναμένεται έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Τρίτο ορόσημο κατά τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών είναι η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, για την οποία εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει ταχύτερα μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον, ενώ, τέλος, στάθηκε στη λήψη των «αναγκαίων» μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, με «αποφυγή λαθών του παρελθόντος, όπως το PSI».

Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθεί ο ΟΔΔΗΧ να καταρτίσει προτάσεις για όλους τους δυνατούς τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, πλην της απομείωσης της ονομαστικής του αξίας. Στη συνέχεια διεθνείς ειδικοί θα αποφανθούν για τη βέλτιστη εξ αυτών των πιθανών μεθόδων.

Ο υπηρεσιακός υπουργός ανέφερε επίσης ότι η ύφεση για το 2015 θα είναι «ηπιότερη», λόγω του θετικού δευτέρου τριμήνου, κάτι που απέδωσε στην ανθεκτική κατανάλωση, στον τουρισμό και στις ελαφρύτερες από τις αναμενόμενες συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων «ίσως επειδή είχε προϋπάρξει ένα bank run σε slow motion».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα