Χωρίς ένα σύμμαχο η Κύπρος...

Στην απέραντη άγνοια και αμάθειά της η Κυβέρνηση επένδυε ελπίδες στην επίσκεψη της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, στην Τουρκία. Και διέρρεε πληροφορίες πως η κ. Μέι θα ασκούσε πιέσεις επί του Ερντογάν για να αποδεχθεί εγκατάλειψη των τουρκικών εγγυήσεων. Τι απέφερε τελικά το ταξίδι της Βρετανίδας Πρωθυπουργού; Προς απογοήτευση της Κυβέρνησης, η επίσκεψη απέφερε μία σημαντική στρατιωτική συμφωνία Βρετανίας-Τουρκίας και κάμποσες φιλοτουρκικές δηλώσεις της κ. Μέι!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, βρετανική εταιρεία

υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τουρκική, για την κατασκευή τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων. Πρόκειται για ένα βρετανο-τουρκικό συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X, όπως μας πληροφορούν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Η συνεργασία μας στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας είναι σημαντική, και υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», δήλωσε η κ. Μέι.

Όχι μόνο άνθρακας απεδείχθη ο θησαυρός, που ανέμενε η ευρισκομένη υπό τη νιρβάνα συνεχών ψευδαισθήσεων κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά η επίσκεψη, από την οποία η Κυβέρνηση ανέμενε άσκηση πιέσεων επί του Ερντογάν για εγκατάλειψη των τουρκικών εγγυήσεων, μετατράπηκε σε μία στρατιωτική συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει τη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας.
Χάνουμε και τη Βρετανία από σύμμαχο, κορόιδα. Αλλά πότε την είχαμε; Μόνο στις ψευδαισθήσεις Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου. Η χώρα που διχοτόμησε την Κύπρο θα έλθει, τώρα, να την επανενώσει; Ο Θεός να τους ελεήσει.

Αλλά είναι μόνο τη Βρετανία που «χάσαμε» από σύμμαχο; Είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία ο Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ τρέφουν υπέρμετρες προσδοκίες και για την οποία ο Ιωάννης Κασουλίδης έλεγε, όταν ενταχθήκαμε, πως «εντασσόμεθα στην Ε.Ε. όχι για λόγους οικονομικούς, αλλά επειδή η ένταξή μας θα αποβεί καταλύτης στη δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Λοιπόν: Η Τουρκία θέτει θέμα ισχύος των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο. Και ο Αναστασιάδης τρέχει στις Βρυξέλλες να ζητήσει συμπαράσταση. Και τι μας λέγει ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Ελλαδίτης Μαργαρίτης Σχοινάς; «Δεν σχολιάζουμε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και εμείς είμαστε εκεί, αλλά ο ρόλος μας επιτυγχάνεται καλύτερα αν μένουμε στο εσωτερικό της διαδικασίας, αντί να σχολιάζουμε κάθε φορά που κάποιος κάνει δηλώσεις».

Αλλά εδώ και χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διακηρύξει πολλές φορές ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε λύση αποδεχθούν τα μέρη. Δεν την ενδιαφέρει εάν αυτή η λύση είναι τουρκική, αγγλο-αμερικανική, ή ευρωπαϊκή. Φθάνει να γίνει αποδεκτή από τα μέρη και θα ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν δρομολογεί διαδικασία αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία, όταν η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να υπενθυμίσουμε πως όταν η Τουρκία παραβίαζε την Κυπριακή ΑΟΖ, με τα πολεμικά της, η Ε.Ε., πέραν κάποιων πλατωνικών ανακοινώσεων, τίποτε δεν έπραξε για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της.

Η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία έχουν τεράστια στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στην Τουρκία, και η Τουρκία αποτελεί ισχυρό οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό εταίρο των κρατών αυτών. Κανένας δεν πρόκειται να θυσιάσει τα συμφέροντά του χάριν της αδύναμης, χρεοκοπημένης, στρατιωτικά ανοχύρωτης, λιλιπούτειας Κύπρου.

Και γιατί να τα θυσιάσει, όταν η ηγεσία της δεν έχει το ανάστημα και το πολιτικό θάρρος να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων επί της κατοχικής χώρας, αλλά προπαγανδίζει ότι το Κυπριακό βρίσκεται κοντά σε λύση; Υπάρχει καμία χώρα η οποία θα αποτολμούσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ή άσκηση πίεσης, με το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί ότι υπονομεύει τη λύση;

Ας βαυκαλίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως η Κύπρος έχει συμμάχους. Πέραν των άλλων λόγων, η πολιτική που ασκεί έχει αφήσει την Κύπρο μόνη να σεργιανίζει στις σκοτεινές θάλασσες των ψευδαισθήσεων των ηγετών της...

Keywords
Τυχαία Θέματα