Η επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα και το τηλεφώνημα με Τσίπρα

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εν μέσω έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο.

Στην ατζέντα των επαφών της, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν και με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλιντιρίμ θα είναι και το Κυπριακό.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν εξάλλου πως αντικείμενο της επίσκεψης θα είναι και η κρίση με τους πρόσφυγες από τη Συρία

και ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία έχουν πάντως ενταθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, την οποία η Άγκυρα αποδίδει στο δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Το Βερολίνο έχει εκφράσει την ανησυχία του για την έκταση των διώξεων που έχουν εξαπολυθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και στο πλαίσιο των οποίων έχουν συλληφθεί περίπου 43.000 άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί από την πλευρά της το Βερολίνο ότι «προσφέρει καταφύγιο» σε πραξικοπηματίες που διέφυγαν από την Τουρκία και σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, `Αγγελα Μέρκελ, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της σημερινής επίσκεψής της στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συνομίλησαν για Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις και προσφυγικό, καθώς και για την ανάγκη η γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Κορυφώνει τις απειλές της εναντίον της Ελλάδας η Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα