Χείμαρρος ο Τράγκολας: Οι ανάγκες για πτητικά μέσα και ο ρόλος της Βουλής

Χείμαρρος για την μεγάλη καταστροφή από την φονική πυρκαγιά, τόσο για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν όσο και την μη επάρκεια πτητικών μέσων, εμφανίστηκε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο πρώην Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας.

Γνώστης των πραγμάτων και λειτουργός που έζησε κι ανέλαβε διαχείριση μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Κύπρο, όπως αυτή της Σολέας το 2016, ο κος Τράγκολας είπε πως «το γεγονός

και μόνο πως μέσα σε λίγες ώρες εξαπλώθηκε η πυρκαγιά και κατέκαψε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτό το πράγμα μιλά από μόνο του έρχεται σε αντίθεση με την πυρκαγιά στη Σολέα που κατέκαψε σε τέσσερις ημέρες συνολικά 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης».

Διαβάστε επίσης: LIVE: Η Κύπρος μετρά πληγές μετά τον πύρινο όλεθρο

Αυτά που έπαιξαν ρόλο στην πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η μορφολογία του εδάφους αλλά και το γεγονός ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη και άλλες πυρκαγιές.

«Η βλάστηση που υπήρξε, ο άνεμος που φυσούσε, οι παράλληλες πυρκαγιές που υπήρξαν στην Παρεκκλησιά και στην Κοκκινοτριμιθιά, με τις δυνάμεις πυρόσβεσής τόσο του Τμήματος Δασών, όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να βρίσκονται διασκορπισμένες  συνέβαλαν στην μειωμένη ανταπόκριση για ένα επιτυχές πρώτο κτύπημα της πυρκαγιάς», εξήγησε.

Πρόσθεσε πως «όταν πάρει διαστάσεις πλέον η πυρκαγιά, τα πτητικά  μέσα δεν μπορούσαν με τόση επιτυχία να παρέμβουν. Δημιουργήθηκε μεγάλη μάζα καπνού που δυσχέραινε την κατάσταση για να επιχειρήσουν».

Διαβάστε επίσης: Οδού:Αυτοί είναι οι 4 νεαροί που «έσβησαν» στις φλόγες - Οδοιπορικό στο σημείο

Όσον αφορά τις αναφορές των κατοίκων των περιοχών για καθυστέρηση, ο κος Τράγκολας είπε πως ο κόσμος πάντα θα αντιδρά. «Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν. Υπάρχουν δύο πυροσβεστικοί Σταθμοί της Συκόπετράς και στα Επταγώνεια. Από όσον γνωρίζω, είναι περιοχή κάλυψης του Τμήματος Δασών και είναι ένα άλλο θέμα που διαχρονικά ισχύει. Ότι υπάρχει διαχωρισμός δυνάμεων».

Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον κύριο Τράγκολα προκύπτουν διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ο μη ικανοποιητικός αριθμός των πτητικών μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. «Κατά την γνώμη μου και είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Θέλοντας να δικαιολογήσουμε τα οικονομικά έξοδα, αναθέτουμε σε επιτροπές μελέτες και αυτές διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Έγιναν μελέτες, αλλά δυστυχώς έμειναν στα συρτάρια. Άρχισαν από το 2013 και μάλιστα συμμετείχαν μέλη από τις Υπηρεσίες, προκείμενου να ετοιμαστεί μελέτη που θα καθόριζε την ανάγκη για αύξηση των πτητικών, των τύπων των πτητικών μέσων και εάν θα έπρεπε να ενοικιαστούν ή με διαδικασία εκμισθώσεως».

«Εγώ επιρρίπτω ευθύνες και στην ίδια την Βουλή. Η βουλή οφείλει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου να συγκαλεί διάφορες υπηρεσίες για να εξετάζει την προετοιμασία κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Πάντα γίνεται σύσκεψή μετά από καταστροφή. Αυτά πράγματά γίνονται ανάποδα», είπε.

Σχετικά με την βοήθεια από εθελοντές, ο πρώην Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξήγησε πως «η κυνηγετική ομοσπονδία φρόντισε να εκπαιδεύσει προσωπικό για μεγάλες πυρκαγιές. Προέκυψε θέμα ασφαλιστικής κάλυψης εθελοντών και έτσι έγινε αποδεκτό να τοποθετούνται ως παρατηρητές, αλλά εάν προκύψει πυρκαγιά ακόμα και δίπλα σας, απαγορεύεται να επέμβετε. Ήμουν έτοιμος και εγώ να επιχειρήσω και με ενημέρωσαν πως δεν μπορώ».

Διαβάστε επίσης: Ορά: Στάχτες το σπίτι οικογένειας: «Μας έμειναν μόνο οι αναμνήσεις» (ΒΙΝΤΕΟ)
 

Keywords
Τυχαία Θέματα