Παγκ. Συντεχνία Ισότητα: Εξαναγκασμός σε εμβολιασμό η κατάργηση δωρεάν rapid

Σε εξαναγκασμό για εμβολιασμό οδηγεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάργηση παροχής του δωρεάν προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου από 1η Αυγούστου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα». 

Υπάρχουν λύσεις με λιγότερο παρεμβατικά μέτρα, όπως αυστηρή εφαρμογή και επιτήρηση μέτρων ατομικής, προσθέτει. 

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για «κατάργηση της παροχής του δωρεάν

προγράμματος διενέργειας rapid test αντιγόνου από 1η Αυγούστου. Από την απόφαση εξαιρούνται τα ανήλικα άτομα ηλικίας 12-15 ετών και τα άτομα 16 ετών και άνω με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν.».

Ο σκοπός που επιδιώκει να επιτύχει το συγκεκριμένο μέτρο είναι προφανής, να επιφέρει τέτοιο οικονομικό κόστος στους εργαζόμενους (και όχι μόνο), ώστε να εξαναγκαστούν να εμβολιαστούν, αν και ο εμβολιασμός, με βάση την ισχύουσα εσωτερική και διεθνή νομοθεσία, ως ιατρική πράξη, απαιτεί/προϋποθέτει πάντοτε συγκατάθεση του ατόμου, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η αυτονοµία και η ελεύθερη βούλησή του.

Πριν από μερικούς μήνες και, συγκεκριμένα, στις 27/1/2021 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το υπ' αριθμόν 2361(2021) ψήφισμά της κάλεσε τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσουν ότι «οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι ουδείς επηρεάζεται πολιτικά, κοινωνικά ή με άλλο τρόπο να εμβολιαστεί, αν δεν το επιθυμεί» και να διασφαλίσουν ότι «ουδείς υφίσταται διακρίσεις για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή που δεν θέλει να εμβολιαστεί» (παρ. 7.3.1 και 7.3.2).

Επίσης, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 5 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου Αναφορικά με την Εφαρμογή της Βιολογίας και της Ιατρικής, η οποία μεταφέρθηκε στην Κυπριακή νομοθεσία με τον κυρωτικό νόμο 31(ΙΙΙ) του 2001:

Άρθρο 2 - Προτεραιότητα του ανθρώπου

Τα συμφέροντα και η ευημερία του ανθρώπου υπερέχουν του αποκλειστικού συμφέροντος της κοινωνίας ή της επιστήμης.»

Άρθρο 5 - Γενικός κανόνας

Επέμβαση στο πεδίο της υγείας δύναται να διεξάγεται μόνο μετά την ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Κατάλληλες πληροφορίες δίδονται από προηγουμένως στο πρόσωπο αυτό σχετικά με το σκοπό και τη φύση της επέμβασης καθώς επίσης για τις συνέπειες και τους κινδύνους της.

Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δύναται κατά οποιοδήποτε χρόνο να αποσύρει ελεύθερα τη συγκατάθεση του.»

Με βάση τα πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να σεβαστεί, ως οφείλει, τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο εσωτερικό και διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής του. Υπάρχουν λύσεις με λιγότερο παρεμβατικά μέτρα, όπως αυστηρή εφαρμογή και επιτήρηση μέτρων ατομικής προστασίας, κατάλληλη διαμόρφωση εργασιακών χώρων, διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου μόνο σε άτομα με συμπτώματα, εφαρμογή τηλεργασίας για ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εξυπηρέτηση κοινού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους κοκ.

Διαβάστε επίσης 

Κομισιόν: Το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει μία δόση εμβολίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγκ, Συντεχνία Ισότητα, Εξαναγκασμός,pagk, syntechnia isotita, exanagkasmos