Χ.Χρίστου: Αγία Σοφία: Πάντα Ορθόδοξη και Ελληνική

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε όλοι μάρτυρες μίας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Τουρκίας προς τον Ελληνικό Ορθόδοξο κόσμο.

Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας να ακυρώσει την απόφαση του 1934 που όριζε την Αγία Σοφία σε μουσείο, ώστε να μετατραπεί σε τζαμί αποδεικνύει ξεκάθαρα σε όλους ποιους έχει απέναντί του ο Ελληνισμός: Έναν ισλαμοφασίστα, νεοσουλτάνο που ότι εξαγγέλει το υλοποιεί και έναν Λαό βάρβαρο και απολίτιστο που έμαθε μόνο να καταστρέφει ότι παρήγαγαν οι άλλοι Πολιτισμοί. Κάτι που φάνηκε στην Κύπρο

το 1974, στη Μικρά Ασία το 1922 και σε όλες τις υπόλοιπες περιόδους της ιστορίας τους, γεγονότα καταγεγραμμένα στο ποινικό μητρώο της Τουρκίας.

Ως ΕΛΑΜ αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή απέναντι στην προσβολή των Ιερών και των Οσίων της Ορθοδοξίας θέτοντας το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην ορθή του διάσταση. Ο μεγαλοπρεπής αυτός Ναός στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι ούτε μουσείο, ούτε μνημείο, ούτε βέβαια τζαμί. Για πάνω από 1000 χρόνια υπήρξε ο μεγαλύτερος Ναός της Ορθοδοξίας, όπου εκεί τελείτο το μέγα μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και σε αυτό κήρυξαν οι μεγαλύτεροι οικουμενικοί διδάσκαλοι της Ορθόδοξης Πίστης.

Στην Αγία Σοφία χρίσθηκαν οι μεγάλοι και λαμπροί αυτοκράτορες του Έθνους μας. Αυτή είναι η Ιστορία της Αγίας Σοφίας και αυτήν έχουμε ως σκοπό να αναδείξουμε.

Απαιτείται αντίδραση

Τα όσα πράττει η Τουρκία δεν αποτελούν έκπληξη για όσους παρακολουθούν την πολιτική που ακολουθεί. Όπως έκπληξη δεν αποτελούν και οι χλιαρές αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων, και κυρίως η εγκληματική σιωπή της Ρωσίας.

Η απόφασή για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Άγκυρας για επέκτασή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μία περιοχή η οποία περιλαμβάνει και την Κύπρο, για την οποία ουδέποτε έκρυψε τις βλέψεις της.

Απέναντι στην κλιμακούμενη αυτή επιθετικότητα της Τουρκίας, ο Ελληνισμός οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποτελεσματικά. Να θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της και αν χρειαστεί να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του σε περίπτωση άρνησης παροχής βοήθειας.

Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να απαιτήσουν οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις προς την Άγκυρα, το ελάχιστο απαραίτητο για να αποδείξουμε ως ελληνικά κράτη πως έχουμε στο πλευρό μας μία Ένωση κρατών η οποία έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει εμάς αλλά και τα δικά της συμφέροντα.

Πολλές φορές όμως έχουμε τονίσει πως εάν εμείς οι ίδιοι δεν αντιδράσουμε, κανείς δεν πρόκειται να το πράξει στη θέση μας. Από την πρώτη στιγμή προτείναμε δύο απλές και πρακτικές λύσεις.

1. Κλείσιμο όλων των Οδοφραγμάτων.
Οι λόγοι είναι πολλοί και προφανείς. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί ένα ακόμη διπλωματικό όπλο που έχει στα χέρια της η Κυπριακή Δημοκρατία και καλείται να αξιοποιήσει.

2. Να ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας. Όσες εκκλησίες μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη επιβάλλεται με -επίσημη απόφαση- της πολιτείας να μετατραπούν ξανά σε Ορθόδοξους Ναούς.

Οι πιο πάνω ενέργειες όμως απαιτούν πάνω από όλα πολιτική βούληση, κάτι που φαίνεται πως απουσιάζει από την κυπριακή πολιτική ηγεσία. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει προ πολλού και μας οδηγεί κατευθείαν στο γκρεμό. Η Τουρκία με τη δυναμική της έχει παρασύρει την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικό της γήπεδο και η αντεπίθεση στις ενέργειες της αποτελούν τη μόνη ενδεικνυόμενη λύση για σωτηρία και επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Υ.Γ. Δεν ξεχνούμε ότι η Τουρκία εκτός από την Αγία Σοφία, έχει καταστρέψει και συλήσει πάνω από 500 εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο. Για 46 χρόνια καμία πρακτική αντίδραση δεν υπήρξε από την Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύονται για την συντήρηση των μουσουλμανικών τεμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα