Όλα όσα προβάλλει ο Τύπος της Πέμπτης

Οι εξελίξεις στο θέμα της παιδείας και η επιστολή του Υπουργού προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, η έρευνα της Αστυνομίας στην υπόθεση θανάτου 8χρονου κοριτσιού, οι ακροάσεις που συνεχίζονται ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό καθώς και οι δηλώσεις Ακιντζί χθες στα Κόκκινα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στις πρώτες τους σελίδες οι εφημερίδες στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τους γύρισε το μπαλάκι» γράφει ότι δεν ικανοποιεί εκ πρώτης όψεως τους εκπαιδευτικούς η υπουργική

απάντηση που έλαβαν χθες βράδυ και ότι ο Υπουργός Παιδείας στην επιστολή του επέστρεψε το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς λέγοντας ότι οι αντιπροτάσεις τους είναι εκτός θέματος και καλώντας τους σε πραγματικό διάλογο. Η ‘Α’ γράφει ακόμη ότι τεράστιες ευθύνες για το κατάντημα του Συνεργατισμού επέρριψε ο Παύλος Θεοδότου, επί σειρά ετών ανώτερο στέλεχος του Συνεργατισμού, στην Κεντρική Τράπεζα και τον πρώην Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη. Αναφέρει επίσης ότι παγώνει προσωρινά η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Αλπικίου.

Με τίτλο «Χάθηκε η ελπίδα, πάνε για μέτρα», ο «Πολίτης» γράφει ότι εξανεμίστηκε και η τελευταία ελπίδα για συνέχιση του διαλόγου στα της παιδείας και ότι σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μελετούν τα επόμενα τους βήματα. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται σε ένα έγκλημα του τουρκικού στρατού στο Νέο Χωριό Κυθρέας την 15η Αυγούστου 1974, όταν επέζησε μόνο ένα δωδεκάμηνο κοριτσάκι. Γράφει ακόμη για στοιχείο που δόθηκε στην ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό που καταδεικνύει ότι το πρόβλημα των ΜΕΔ ήταν εκτός ελέγχου πολύ πριν το 2013.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Διαστάσεις εγκλήματος» και γράφει ότι ποινική έρευνα της Αστυνομίας αναζητεί ευθύνες για τον θάνατο του 8χρονου κοριτσιού τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νοσοκομείο της Λεμεσού. Γράφει ακόμη ότι ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε στα Κόκκινα ότι οι Τ/κ είναι συνιδιοκτήτες του νησιού και δεν παραδίδουν τα δικαιώματά τους. Επίσης, γράφει ότι σε μελέτη για την εφαρμογή της κοινοτικής εργασίας ως εναλλακτική ποινή αντί φυλάκισης προχωρούν τα Υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Επιμένει στις θέσεις του ο Υπ. Παιδείας» γράφει ότι οι απαντήσεις του Υπουργού Παιδείας στις αντιπροτάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων δεν ικανοποιούν και η κρίση στην εκπαίδευση συντηρείται. Αλλού, γράφει ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είπε ότι η ελπίδα για λύση του Κυπριακού έχει μειωθεί. Επίσης, η ‘Χ’ γράφει ότι ξεκινούν τελικά αναπτύξεις δίπλα από τον οικότοπο των χελωνων στη Λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς και ότι δόθηκαν τελικά άδειες για το έργο Σιακόλα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα στο θάνατο 8χρονου κοριτσιού και γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ενώ η Αστυνομία δεν είναι τόσο σίγουρη για αυτό και εξετάζει το ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας. Σε άλλο της θέμα γράφει για την επέτειο του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία και ότι ο Τ/κ ηγέτης κάλεσε τους Ε/κ να επιδείξουν κοινή λογική. Αναφέρεται ακόμη και στα μπάζα στην Κυπερούντα και στις ανησυχίες των Οικολόγων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα