Χάσικος: Διασφαλίζουμε με νόμο τη λειτουργία των υποδομών

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε σήμερα ότι για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των κρίσιμων υποδομών κάτω υπό οιεσδήποτε συνθήκες ή ακόμη και σε περίπτωση πολέμου ή άλλης καταστροφής (φυσικής ή ανθρωπογενούς), απαιτείται όχι μόνο η θεσμοθέτηση από το Κράτος Νόμων και Κανονισμών, αλλά πρωτίστως ο σχεδιασμός, η λήψη και συνεχής εφαρμογή, από τους αντίστοιχους διαχειριστές των υποδομών και από όλες τις αρμόδιες και συναρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας (εσωτερικών και εξωτερικών), καταγεγραμμένων σε Σχέδια Δράσης.

Σε χαιρετισμό

του, στο διήμερο Εργαστήριο με θέμα την «Προστασία των Κρίσιμων Υποδομών», ο κ. Χάσικος είπε ότι παράλληλα απαιτείται ο σαφής προσδιορισμός εναλλακτικών τρόπων/δυνατοτήτων εξασφάλισης της απαιτούμενης λειτουργίας μίας κρίσιμης υποδομής έστω και υπό περιορισμένη απόδοση.

“Ως Κυπριακή Δημοκρατία και στην ανάγκη εναρμόνισης με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία προχωρήσαμε το 2012, στη θέσπιση Κανονισμών για τον Προσδιορισμό και Χαρακτηρισμό των Ευρωπαϊκών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας και Αξιολόγησης της Ανάγκης Βελτίωσης της Προστασίας τους, μέσω των οποίων προσδιορίζεται η διαδικασία που αφορά στα σχέδια ασφαλείας, λειτουργίας και προστασίας των υποδομών”, είπε.

Όπως σημείωσε το σημαντικότερο στοιχείο για τον προσδιορισμό των υποδομών αυτών είναι ότι ως ευρωπαϊκές, θεωρούνται οι υποδομές ζωτικής σημασίας, που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας και των οποίων η διακοπή λειτουργίας ή η καταστροφή θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη Δημοκρατία και σε ένα τουλάχιστον κράτος μέλος της ΕΕ.

Συνέχισε λέγοντας ότι “ο πιθανός προσδιορισμός τέτοιων υποδομών αποτελεί έργο των αντίστοιχων φορέων”, σημειώνοντας ότι για να χαρακτηριστεί μία υποδομή ως ευρωπαϊκή, απαιτείται ασφαλώς πρώτα να προσδιοριστεί ως κρατική υποδομή ζωτικής σημασίας ή ως κρίσιμη υποδομή.

Είπε ακόμα ότι “αυτό που υπολείπεται σήμερα από την Κυπριακή Νομοθεσία είναι η θέσπιση αντίστοιχων Κανονισμών για τον Προσδιορισμό και Χαρακτηρισμό των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας της Δημοκρατίας”, για να συμπληρώσει ότι “αυτό είναι ένα έργο που επεξεργάζεται η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας ως η συντονιστική αρχή και εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους και πολύ πριν τη λήξη αυτού, θα έχουμε θεσμοθετήσει τους σχετικούς Κανονισμούς”.

Το χαιρετισμό του ΥΠΕΣ διάβασε ο Αν. Διοικητής της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Λουκάς Χατζημιχαήλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα