Χασαπόπουλος: Παλιά δεν γινόταν εις βάθος έρευνα

Η σύγκρουση θεσμών που παρατηρείται λόγω της δραστηριότητας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οφείλεται στον διορισμό του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη θέση του Γενικού Ελεγκτή και στην ανάληψη της Γενικής Εισαγγελίας από τον Κώστα Κληρίδη.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέας Χασαπόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προχωράει μέχρι τέλους για όλα τα θέματα, ανεξαρτήτως ποιον αφορούν και τα συμφέροντά του, ακόμα

και την Κυβέρνηση.

«Φαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν σε βάθος ανάλυση ή έρευνα ή δεν έβγαιναν στη δημοσιότητα για διάφορους λόγους. Οι υπάλληλοι είναι οι ίδιοι, η Υπηρεσία έχει τα ίδια καθήκοντα, απλώς άλλαξε ο επικεφαλής. Σε αυτή την αλλαγή, συνέπεσε και η αλλαγή του Γενικού Εισαγγελέα, με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και ο οποίος αξιολογεί όλα τα θέματα», είπε, προσθέτοντας ότι η εν λόγω δραστηριότητα ενδεχομένως να ενοχλεί και να δημιουργεί εμπόδια με τη μορφή παραινέσεων ή υποδείξεων, τα οποία η Υπηρεσία δεν λαμβάνει υπ' όψιν της.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με όλα τα υπουργεία και οι παρατηρήσεις γίνονται με διαφάνεια.

Αναφορικά με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος αναφερόμενος στην περιβόητη εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου είπε ότι αυτή εκδόθηκε για να διευκολύνει τον έλεγχο, ο κ. Χασαπόπουλος τόνισε πως συνήθως εκείνη που ζητάει διευκολύνσεις είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Πρώτη φορά έτυχε να μας διευκολύνει κάποιος χωρίς να το ζητήσουμε. Εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα», διευκρίνισε.

Όσον αφορά στα εμπόδια που έχουν τεθεί σχετικά με τον έλεγχο του Συνεργατισμού, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, βρέθηκαν «εμπόδια», ο κ. Χασαπόπουλος απάντησε ότι στα υπόλοιπα κυβερνητικά τμήματα η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που επιθυμεί, ενώ στον Συνεργατισμό όχι. Όπως είπε, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει η Υπηρεσία να ζητήσει συγκεκριμένο φάκελο, ενώ ενδεχομένως να της δοθεί μόνο ένα απόσπασμα από αυτό που επιθυμεί να ελέγξει, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα να μην είναι πάντα σωστά. Παράλληλα, παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Χασαπόπουλος απάντησε ότι ο έλεγχος ασκήθηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων της Υπηρεσίας, καθώς υπάρχουν κανονισμοί που απαιτούν να πραγματοποιηθεί μελέτη η οποία να δείχνει ότι ο δρόμος είναι βιώσιμος.

«Σε περίπτωση που η μελέτη δείξει ότι ο δρόμος δεν είναι βιώσιμος, δεν εγκαταλείπεις το έργο, απλώς το σχεδιάζεις με τρόπο που να είναι βιώσιμος», είπε, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τη μελέτη, ο εν λόγω δρόμος δεν είναι βιώσιμος και δεν πληρούσε τα κριτήρια για να προωθηθεί.

Σε σχέση με το μεγάλο ζήτημα του προστίμου με το οποίο κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ανέφερε ότι σε αναμονή του διορισμού ανεξάρτητης επιτροπής από τον Γενικό Εισαγγελέα, το κράτος θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποφευχθεί το πρόστιμο από την ΕΕ για τον Κουτσιάτη.

Εκείνο που τόνισε, είναι πως θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του ζητήματος, ανάμεσα στις περιπτώσεις που υπάρχουν ποινικές πτυχές και σε εκείνες που δεν υπάρχουν.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα