Υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας 20 Κράτη Μέλη

Η Κύπρος και άλλα 19 Κράτη Μέλη της ΕΕ, επιβεβαίωσαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής.

Όπως έγινε γνωστό από το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης, ο κανονισμός για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής (EPPO) εγκρίθηκε από τα 20 κράτη μέλη που αποτελούν μέρος της ενισχυμένης συνεργασίας του EPPO. Η νέα αρχή θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, δίωξη και προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών αδικημάτων κατά

των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Θα συγκεντρώσει ευρωπαϊκές και εθνικές προσπάθειες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της απάτης της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, τα 20 κράτη μέλη που έχουν προσχωρήσει στην ενισχυμένη συνεργασία είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, και Σλοβακία. Το κεντρικό γραφείο του EPPO θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η ημερομηνία κατά την οποία η EPPO θα αναλάβει τα καθήκοντα έρευνας και εισαγγελίας, θα οριστεί από την Κομισόν. Η ημερομηνία αυτή δεν θα είναι νωρίτερα από τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

"Η δημιουργία της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, αποτελεί σημαντικό βήμα στην ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης, η οποία θα συμβάλει στην προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων μας", δήλωσε σχετικά ο Urmas Reinsalu, Υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας. "Ακόμη και όταν οι εγκληματίες ενεργούν διασυνοριακά, μπορούμε τώρα να διασφαλίσουμε ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη και ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα ανακτηθούν", τόνισε.

"Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη σημερινή συμφωνία του Συμβουλίου για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας", δήλωσαν εκ μέρους της Κομισιόν, οι Επίτροποι Έττινγκερ και Γιουροβα. "Με 20 κράτη μέλη να συμμετέχουν, θα διαθέτουμε ένα ισχυρό, ανεξάρτητο και αποτελεσματικό όργανο για την καταπολέμηση του διεθνικού εγκλήματος σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ και της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ", σημειώνουν στο μήνυμά τους.

"Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα. Πολλές περιπτώσεις απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ έχουν διεθνικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε ένα όργανο που να μπορεί όχι μόνο να διεξάγει έρευνες, αλλά και να ασκεί διώξεις σε διασυνοριακό επίπεδο. Αυτό ακριβώς θα κάνει η μελλοντική Εισαγγελία. Θα διασφαλίζει την ταχύτερη παραπομπή των εγκληματιών στη δικαιοσύνη και την ανάκτηση περισσότερων χρημάτων, προς όφελος των Ευρωπαίων φορολογουμένων", τονίζουν οι Επίτροποι Έττινγκερ και Γιούροβα.

"Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι 20 κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους γι' αυτόν τον σκοπό και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της ΕΕ", σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι "ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστηρίξουν τις κοινές μας προσπάθειες για να προστατεύσουμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ από φαινόμενα διαφθοράς και απάτης".

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ερχόμενο έτος η Κομισιόν θα καθορίσει τα επόμενα βήματα για μια πιθανή μελλοντική επέκταση των καθηκόντων της Εισαγγελίας, ώστε να περιλαμβάνουν και τα διασυνοριακά εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

"Μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου, τώρα πλέον θα εργαστούμε ώστε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να καταστεί λειτουργική μέχρι τους πρώτους μήνες του 2020. Θα την εξοπλίσουμε με τα αναγκαία μέσα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό", καταλήγουν οι δύο συναρμόδιοι Επίτροποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα