Το Συνεργατικό Παντοπωλείο Πελενδρίου στην Επ.Ελέγχου

Τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση του Συνεργατικού Παντοπωλείου στο Πελένδρι, εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, θέμα το οποίο ενέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού και για το οποίο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ μελών της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού έκανε λόγο για μια διαδικασία η οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει πρόβλημα και έχει γίνει μόνο για το Πελένδρι.

«Συνεργατισμό και κτίρια και οικήματα τα οποία κτίστηκαν με τους κόπους και τους μόχθους των συνεργατιστών δεν έχει μόνο το Πελένδρι, αλλά

πάρα πολλές, αν όχι όλες, οι κοινότητες στην Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αν είναι πολιτική η παραχώρηση πίσω σε εταιρείες των κτηρίων των συνεργατικών ιδρυμάτων, τότε θα πρέπει να γίνει για όλες τις κοινότητες».

«Δεν μπορεί κατ’ εξαίρεση, σε μια και μόνο κοινότητα, να δίνονται τα κτίρια και τα εμπορεύματα – και μάλιστα σε κοινότητα όπου υπάρχουν δύο συνεργατικές καταναλωτικές εταιρείες – χωρίς προσφορές», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι για τα συγκεκριμένα οικήματα η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είχε προκηρύξει προσφορά, η οποία και επικυρώθηκε, ωστόσο στη συνέχεια η διαδικασία ακυρώθηκε και παραχωρήθηκαν τα οικήματα σε συγκεκριμένη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε, με ενοίκιο για το ύψος του οποίου δεν υπήρξε πληροφόρηση.

«Στηρίζουμε την παραχώρηση των συνεργατικών οικημάτων στις κοινότητες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές που να εφαρμόζονται για όλους», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το όλο θέμα έχει οδηγηθεί στον Γενικό Ελεγκτή, για να εξετάσει την όλη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και η οποία πάσχει.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς έκανε λόγο για έξαρση αντισυνεργατικής μανίας εκ μέρους του ΔΗΣΥ, με τον βουλευτή του, Ανδρέα Κυπριανού, να καταγγέλλει τη διαδικασία παραχώρησης των ακινήτων του Συνεργατισμού στο Πελένδρι, στους ανθρώπους στους οποίους ουσιαστικά ανήκει ο Συνεργατισμός, δηλαδή στους ίδιους τους συνεργατιστές.

«Αρπάξαμε τις περιουσίες τους, τώρα τους τις ενοικιάζουμε και αντί να πούμε το μεγάλο mea culpa, τους στήνουμε στον τοίχο και τους καταγγέλλουμε», είπε ο κ. Καυκαλιάς, αναφέροντας ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει σήμερα, είναι «να επικροτήσουμε αυτή την κίνηση και σίγουρα όχι να την καταγγείλουμε, ως την ελάχιστη ρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει υπέρ του Συνεργατισμού, σε σχέση πάντα με το έγκλημα που έχει διαπραχθεί εις βάρος του Συνεργατισμού».

Πρόσθεσε πως δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι «σήμερα έπεσαν οι μάσκες πραγματικά, και έγινε ξεκάθαρο για άλλη μια φορά ποιοι ήθελαν και θέλουν ξεπουλήσουν τον Συνεργατισμό και ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν στον Συνεργατισμό και θέλουν να τον προστατέψουν».

«Ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με την καθολική απαίτηση της κοινωνίας, συνεχίζουν να υποσκάπτουν μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της κοινωνίας. Πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός και να λειτουργήσουμε όλοι με τρόπο που θα δίνει ελπίδα για αναγέννηση του Συνεργατισμού», πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα