Χάρτες: Οι νέοι σχεδιασμοί του Τμήματος Δασών για τις αντιπυρικές ζώνες (vid)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Πέτρος Πέτρου λειτουργός πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών, ο οποίος παρουσίασε τον σχεδιασμό για τις αντιπυρικές ζώνες στην Κύπρο

Αρχικά ανέφερε ότι το ζήτημα με τις δασικές πυρκαγιές έχει χειροτερέψει με αποτέλεσμα να απειλούνται ανθρώπινες ζωές, υποδομές και το φυσικό περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι οι σχεδιασμοί υπάρχουν και χρειάζονται να γίνουν περισσότερα.

Τόνισε ότι το πρόβλημα έχει χειροτερέψει κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και της εγκατάλειψης

της υπαίθρου. «Δεν γίνονται προληπτικά έργα γιατί οι εκτάσεις είναι ιδιωτικές».

Συμπλήρωσε ότι παλιά η καύσιμη ύλη για τη θέρμανση τους ή για τη βόσκηση των ζώων στην περιοχή. «Έτσι απομακρυνόταν η βιομάζα από την περιοχή και δεν υπήρχαν σοβαρά ζητήματα πυρκαγιών».

Ο κύριος Πέτρου εξήγησε ότι το Τμήμα Δασών από το 2018 υλοποιεί ένα στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης της βλάστησης με στόχο την πυροπροστασία των κρατικών δασών και των παραδασόβιων κοινοτήτων. Εξήγησε ότι μέρος του σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας ζώνης περιμετρικά αυτών των κοινοτήτων με στόχο να μειώσει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από μια πυρκαγιά.

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό για τις αντιπυρικές ζώνες μέσα από χάρτες, διευκρίνισε ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή των σχεδιασμών. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα εντός των κρατικών δασών με τη δυσκολία να εντοπίζεται στις ιδιωτικές εκτάσεις. «Το κράτος δεν μπορεί να επέμβει χωρίς την συγκατάθεση των ιδιοκτητών».

Ο κύριος Πέτρου διευκρίνισε ότι η υλοποίηση των σχεδιασμών δεν θα σταματήσει την ύπαρξη των πυρκαγιών. «Θα μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις. Αν είχαν υλοποιηθεί αυτά τα μέτρα στις πυρόπληκτες περιοχές, πιθανόν οι επιπτώσεις να ήταν λιγότερες».

Όσον αφορά την κοστολόγηση των σχεδιασμών θα ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ.


 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα