Χάρης: Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την ανάκαμψη

Τον ρόλο της «εμπιστοσύνης» ως βασικό κλειδί στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας έθιξε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι μια αέναη και χωρίς τέλος διαδικασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του South EU Summit, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, εκείνο που τον εκτροχίασε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, καθώς αυτός στάθηκε ανίκανος να διατηρήσει τις καταθέσεις και να προσελκύσει νέες επενδύσεις.

«Εκεί βοήθησαν διάφορες δράσεις όπως οι νέοι κανόνες εποπτείας,

η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις και άλλες δράσεις σταδιακά ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα να προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές μέσα στο τραπεζικό μας σύστημα, φέρνοντας νέο κεφάλαιο και κάνοντας το πιο σταθερό. Αυτό αύξησε την εμπιστοσύνη των καταθετών., με αποτέλεσμα να γίνει εφικτή και η άρση των capital controls», είπε.

Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας παραμένουν, φέρνοντας ως παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία χαρακτήρισε ως πρόβλημα που κληρονομήθηκε από το παρελθόν και το οποίο θα πάρει αρκετό χρόνο για να λυθεί πλήρως. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι ακόμα κι έτσι έχει γίνει πρόοδος από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει, όπως και η χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Πρώτα από όλα αλλάξαμε όλους τους σχετικούς νόμους, η κεντρική τράπεζα έδωσε οδηγίες για την αναδιάρθρωση δανείων, ενώ οι τράπεζες έχουν επενδύσει ώστε να αποκτήσουν την ικανότητα να διαχειριστούν αυτά τα προβλήματα, ενώ έχουν γίνει περεταίρω βήματα με την δημιουργία πλατφορμών διαχείρισης», τόνισε,προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα είναι σταδιακή.

Όπως υπογράμμισε, «θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία της ανάκαμψης της οικονομίας η οποία αποτελεί το στοιχείο-κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων των ΜΕΔ»

Όσον αφορά στην αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομίας δικαιολογούν περεταίρω αναβαθμίσεις, καθώς, όπως είπε, η Κυβέρνηση κατάφερε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για πείσει όχι μόνο τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά τους πάντες, από την εγχώρια αγορά μέχρι τους διεθνείς επενδυτές.

«Έχουμε διορθώσει όλα όσα ήταν λάθος και πλέον είμαστε σε μια υγιή και βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης. Θα μπορούσα να αναφέρω τα σημαντικά σημεία των βασικών παραγωγικών τομέων της κυπριακής οικονομίας, την ελαστικότητα που επέδειξαν, αλλά και την δυνατότητα να αναπτυχθούν κι άλλο» τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά από τομείς οι οποίοι μπόρεσαν σε μεγάλο βαθμό να αντέξουν τις δυσκολίες των περασμένων ετών και πλέον να είναι σε θέση να αποδώσουν πολύ καλά.

«Από την πλευρά της Κυβέρνησης κάναμε ό,τι μπορούσαμε να δημιουργήσαμε ιδανικές συνθήκες, ώστε να μπορέσουν αυτοί οι τομείς να αναπτυχθούν. Πιστεύουμε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην επιχειρηματικότητα, στις συνθήκες πίστωσης που θα ευνοήσουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Γνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο οδηγούμε την οικονομία μπροστά, στην ανάκαμψη, στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Δημιουργούμε ευκαιρίες και αυτό ακριβώς προσφέρει σήμερα η Κύπρος: στέρεους και παραγωγικούς τομείς στην οικονομία με τάση να μεγαλώσουν κι άλλο, σε συνδυασμό με νέους τομείς που έρχονται για να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στον πολύ ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης», σημείωσε.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, αντιμετωπίζει τον τομέα της ενέργειας ως τομέα με τεράστια προοπτική.

«Είναι ένας τομέας με πολύ μακρύ αλλά πολύ σημαντικό ορίζοντα για την Κύπρο, την περιοχή αλλά και την Ευρώπη καθώς θα προσθέσει νέες ενεργειακές προοπτικές. Γι’ αυτό το λόγο ως Κυβέρνηση εργαζόμαστε πολύ σθεναρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασιών στην περιοχή, κυρίως με βάση την ενέργεια, αλλά επίσης και για όλους τους υπόλοιπους τομείς οικονομικής πολιτικής», τόνισε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δημιουργεί και συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, εκτιμώντας ότι η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή σταθερών συνεργασιών.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα σε 3% και 3,5% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως είπε, ο πρόσφατος εναλλακτικός δρόμος περιέχει την δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι σκληρός υποστηρικτής, θεωρώντας ότι δεν είναι σοφό για οποιαδήποτε οικονομία να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει και παράγει. Την ίδια ώρα όμως στηρίζει ότι αυτή η εξυγίανση δεν μπορεί να γίνει αυξάνοντας τους φόρους και ειδικά κατά τη διάρκεια μιας καθοδικής πορείας όπου νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είναι ήδη «ζορισμένα».

Ως εκ τούτου, σημειώνει, το «κλειδί» είναι ο εξορθολογισμός και η μείωση των δημόσιων.

«Αυτό κάναμε, αλλά το κάναμε μόνο μια φορά που μας επέτρεψε να επιτύχουμε συνθήκες φορολογικής βεβαιότητας οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, καθώς δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια, προσφέραμε φοροελαφρύνσεις που έδωσαν περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και –τι έκπληξη!- τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν. Έτσι, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες και να προωθήσουμε νέες πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η Κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι η οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα