Όχι κ. Θεοφάνους, δεν υπήρξαν ‘Συμφωνίες’!

H δι-περιφερειακή δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι άλλη από την δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία!

Απάντηση/σχόλιο της Φανούλας Αργυρού

Αναφέρομαι στο άρθρο του κ. Ανδρέα Θεοφάνους με τίτλο «Φορτώνουν στον Μακάριο τις δικές του υποχωρήσεις». (Ονήσιλος 25.11.2017 από ιστοσελίδα Σταύρου Λυγερού)

Οι αλήθειες δεν παραγράφονται κύριε Θεοφάνους ειδικά μετά από 43 ολόκληρα χρόνια εγκληματικών ευθυνών, ανικανότητας, από όλες σχεδόν τις κυπριακές κυβερνήσεις που ατυχώς είχε στις ηγεσίες του αυτός ο δύσμοιρος τόπος ξεκινώντας ναι, από τον Αρχιεπίσκοπο

Μακάριο. Τα προπατορικά λάθη ξεκίνησαν από τον Μακάριο και τους πέριξ του με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ναι, ήταν ο πρώτος μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο και το ΑΚΕΛ, που δέχθηκαν την βρετανο-τουρκική Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία και αυτά είναι ιστορικά τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα από κανένα. (Βλέπε 9ο βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011»).

Γράψατε «Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου Μακάριου-Ντενκτάς της 13ης Φεβρουαρίου 1977». Λάθος κύριε Θεοφάνους, δεν υπήρξαν «Συμφωνίες» τέτοιες, και έχετε και λανθασμένη ημερομηνία. Οι 4 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ δεν ήσαν «Συμφωνίες» αλλά ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ως οδηγίες προς τους διαπραγματευτές για επανέναρξη του δι-κοινοτικού διαλόγου, ΟΧΙ συμφωνίες με κεφαλαίο. Δεν έφεραν καμίαν υπογραφή απλούστατα γιατί ήσαν μέρος των ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ που κρατήθηκαν από τον προεδρεύοντα της συνάντησης τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κούλτ Βάλτχάιμ, και έλαβε χώρα στις 12 Φεβρουαρίου 1977 (και όχι στις 13 Φεβρουαρίου 1977) στο ξενοδοχείο Λήδρας Πάλας στην Λευκωσία. (Βλέπε σειρά άρθρων μου για το θέμα στην «Σημερινή»).

Ως ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ τις είχε ανακοινώσει και το ανακοινωθέν το Μάρτιο του 1977 του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας (βλέπε άρθρο μου με φωτοαντίγραφο «Σημερινή» 31.8.2015).

Σε ψευτο- συμφωνίες τάχατες υψηλού μάλιστα επιπέδου αποκαλέστηκαν έντεχνα και παραπλανητικά, σταδιακά τόσο από δικούς μας όσο και από ξένους ακόμα και κατάπτυστα από τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη εφόσον αυτό βόλευε και εξυπηρετούσε και προφανώς ακόμα εξυπηρετεί την υποστήριξη της ρατσιστικής, διαιρετικής βρετανο-τουρκικής Δι-κοινοτικής, Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας. Πρωτίστως από τους εμπνευστές της τους Βρετανούς, που είναι και οι συγγραφείς των ψηφισμάτων περί Κύπρου και καθοδηγούν τον εκάστοτε ΓΓ του ΟΗΕ με συνεργάτες τους Αμερικανούς…

Γράψατε «Πουθενά στη συμφωνία δεν αναφέρεται η λέξη διζωνική. Μετά την εισβολή του 1974, ο Μακάριος αρχικά υποστήριξε την ιδέα της πολυπεριφερειακής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μεταγενέστερα αποδέχθηκε, ως ύστατη και οδυνηρή υποχώρηση, τη διπεριφερειακή δικοινοτική ομοσπονδία».
Μα, η δι-περιφερειακή δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι άλλη από την δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία!

Ναι, η λέξη «διζωνική» όντως δεν υπάρχει στις 4 κατευθυντήριες γραμμές, (οδηγίες προς τους διαπραγματευτές) και αυτό ξέραμε όλοι και έχετε δίκαιο. ΄Ομως περαιτέρω, πρόσφατη και επίμονη έρευνα μου έχει συμπληρώσει δυστυχώς, ότι την είχε δεχθεί ο Μακάριος. Το μόνο ελαφρυντικό είναι ότι δεν άφησε ΤΙΠΟΤΑ (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) γραπτό. Έγγραφο του ΟΗΕ που πρόσφατα βρήκαμε, μας φανέρωσε ότι η λέξη «διζωνική» δεν υπήρξε στις 4 κατευθυντήριες γραμμές κατόπιν έκκλησης του Μακαρίου προς τον Ραούφ Ντενκτάς για να του διδόταν χρόνος να προετοιμάσει το λαό. Αλλά όπως και να συνέβαινε έστω και να περιλαμβανόταν η λέξη «διζωνική», οι 4 κατευθυντήριες παρέμεναν ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ και όχι «Συμφωνίες» και δεν είχαν και δεν έπρεπε παραπλανητικά να τους διδόταν διαχρονική ισχύ μέχρι σήμερα. Ως άλλοθι για την διατήρηση και υποστήριξη της ΔΔΟ και των μέχρι σήμερα διαχρονικών υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς.

Υπάρχει όμως και άλλη μαρτυρία για την παρασκηνιακή αποδοχή της ΔΔΟ από τον Μακάριο και την ετοιμασία του δι-ζωνικού χάρτη που έδωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στους Τούρκους στη Βιέννη.
https://taneadiasporadotnet.files.wordpress.com/2016/11/bizonal-map-makarios.jpg?w=760 (Ο χάρτης δημοσιεύθηκε στην Σημερινή, 3.4.1977)

Όμως και αυτό, δίχως καμία διαχρονική ισχύ εκτός του ότι οι διάφοροι αυτόκλητοι για το μέλλον του τόπου στο Εθνικό λεγόμενο Συμβούλιο, που διαβουλεύονται δίχως διαφάνεια και πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα του λαού και της πατρίδας, αποφάσιζαν και αποφασίζουν ακόμα, μόνοι τους δίχως όρους εντολής από το λαό. Για ιστορικούς λόγους όμως, πρέπει να λεχθεί η λανθασμένη πορεία Μακαρίου.

Σε δημοσίευμα, λοιπόν, του Δρ. Κύπρου Τοφαλλή στην ομογενειακή εφημερίδα «Ελευθερία» στο Λονδίνο στο τεύχος 1ης Δεκεμβρίου 2016 βρήκαμε μαρτυρία για το παρασκήνιο της αποδοχής Μακαρίου της «διζωνικής» και ετοιμασίας του «χάρτου» μέσα από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.

« Στις 9 και 27 Μαρτίου 1977 έγιναν δύο συνεδρίες του Εθνικού και Υπουργικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκαν εκτεταμένα οι θέσεις σχετικά με τις νέες συνομιλίες που θα άρχιζαν στη Βιέννη με τον νέο διαπραγματευτή Τάσσο Παπαδόπουλο. Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν το θέμα της αποδοχής της «Διζωνικής λύσης» και εκφράστηκαν φόβοι ότι μια «διζωνική λύση» θα οδηγούσε σταδιακά στη Διχοτόμηση. Ο Μακάριος σύμφωνα με τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίας (9.3.1977) ανέφερε τα ακόλουθα:

«Μια πολυπεριφερειακή λύσις δεν έχει ολιγότερους κινδύνους δια διχοτόμησιν από την διζωνικήν… Δεν πιστεύω ότι μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν εις τας οικίας των υπό τουρκοκυπριακήν διοίκησιν… Είναι πλέον εφικτή ή επιθυμητή πολυπεριφερειακή λύσις ή προτιμάται, υπό τας περιστάσεις «διζωνική» λύσις; Εάν η απάντησις εις «διζωνική» λύσιν, είναι καταφατική, πού τοποθετείται η υπό τουρκοκυπριακή διοίκησιν περιοχή και υποβάλλεται εκ μέρους μας χάρτης υποδεινύων την τοιαύτην περιοχή; Η ιδική μου απάντησις είναι ότι υπό τας περιστάσεις προτιμώ την «διζωνική» λύσιν και εισηγούμαι να υποβληθή χάρτης εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς». (Σημείωση συγγραφέως – η θέση αυτή του Αρχιεπισκόπου για τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες ταυτίζεται με εκείνη που εξέφραζαν τόσο ο Γλ. Κληρίδης όσο και ο Μ. Τριανταφυλλίδης στους Βρετανούς.)

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Λονδίνο 26.11.2017

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα