Χάρης: Φωνάζουν αυτοί που ξεκοκάλισαν το Συνεργατισμό (vid)

Τη θέση ότι με την απόφασή της για τον Συνεργατισμό η Κυβέρνηση ήρθε σε ρήξη με κατεστημένα, νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι έστω και μέσα από τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε, η Κυβέρνηση δεν έκρυψε τα προβλήματα, ενώ έστρεψε τα πυρά που δέχεται στην αντιπολίτευση και το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν

και ξεκοκάλισαν τον Συνεργατισμό τον οδήγησαν σε μια θέση που τον καθιστούσαν ανίκανο να λειτουργήσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Πρόσθεσε δε ότι οι κύπριοι πολίτες γνώριζαν πώς λειτουργούσαν τα πράγματα που οδήγησαν στο αδιέξοδο, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση ξεχνώντας πως αυτή ήταν η δέσμευση που έλαβε η κυβέρνησή του από την πρώτη στιγμή: ότι μέσα από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου ο Συνεργατισμός θα περνούσε σε ιδιωτικά χέρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη αλλαγή σε σχέση με το παραπάνω, είναι ότι αντί η τράπεζα να περάσει ολόκληρησε ιδιωτικά χέρια, πέρασε μόνο ένα μέρος μαζί με καταθέσεις του κόσμου, με την Ελληνική Τράπεζα να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Ερωτηθείς γιατί η πράξη έγινε σήμερα και όχι εξ αρχής, ο κος Γεωργιάδης απάντησε ότι τότε το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο, καθώς υπήρχε η πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων.

Υπενθύμισε δε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά την πρώτη καταμέτρηση έφταναν τα στα €7,5 δισ. ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα €6,2 δισ. καταγράφοντας πτώση η οποία δεν είναι αμελητέα.

Όσον αφορά στις εποπτικές αρχές οι οποίες ασκούν πίεση που οδηγούν σε δύσκολες αποφάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αυτές έχουν μεν ένα κόστος, ωστόσο έτσι πραγματοποιείται ρήξη με δομές και νοοτροπίες οι οποίες ανήκαν σε άλλη εποχή, την ώρα που στόχος είναι ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο να διαχειρίζεται τις καταθέσεις του κόσμου με υπευθυνότητα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε εκθέσεις της Κομισιόν οι οποίες πιστοποιούν ότι και οι 16 προϋποθέσεις που η ίδια είχε θέσει προς συμμόρφωση, έχουν πληρωθεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για έλεγχο στα δάνεια που έχει παραχωρήσει ο Συνεργατισμός, ο κος Γεωργιάδης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά θετικός απέναντι στην πρόταση, αρκεί, όπως είπε να ελεγχθούν όλα τα δάνεια «ένα προς ένα», αλλά και άλλες επενδύσεις με «μέγαρα» που χτίζονταν σε χωριά.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε «μέγαρο με γυαλί» στην πρόσοψη που υπάρχει στην πλατεία του χωριού Στρουμπί στην Πάφο, δίπλα από την εκκλησία, το οποίο δεν ανήκει στην «Goldman Sachs Στρουμπίου», αλλά στην τοπική Συνεργατική του χωριού.

«Τέτοια πράγματα γίνονταν διαχρονικά, όχι τα τελευταία χρόνια και συσσώρευσαν ένα τεράστι κόστος το οποίο έπρεπε να διαχειριστούμε για να μην κινδυνεύσουν ποτέ οι καταθέσεις του κόσμου.

Τέλος, σε σχέση με την αύξηση του δημόσιου χρέους το οποίο αναμένεται λόγω των εξελίξεων στο Συνεργατισμό να φτάσει στο 110%, ο κος Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κράτος μπορεί να αντέξει, λόγω των χρηματοροών που δημιουργούνται από την στιγμή που θα δημιουργηθεί ο φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, με το κράτος να αποκτά την κυριότητα περιουσιακών στοιχείων, έχοντας δημόσια έσοδα πέραν των €250 εκ. το χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα