Χάρης: Δεν έχουμε καλύψει ακόμα το χαμένο έδαφος

Στην παραδοχή ότι το χαμένο έδαφος δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, αποδεχόμενος ότι μπορεί η ανεργία να πέφτει και ο κόσμος να επιστρέφει στην εργασία, ωστόσο αυτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις γίνεται με δυσμενέστερους όρους χαμηλότερους μισθούς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «θα ήταν χειρότερο αν, έστω κι αυτή την δουλειά, ο συμπολίτης μας δεν την έβρισκε. Έτσι είναι που γυρίζει μια οικονομία. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε

ότι λύσαμε τα προβλήματα και οι μισθοί μας έχουν γίνει μισθοί Γερμανίας».

Όπως είπε η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη και τον κόσμο να χάνει τις δουλειές του.

Τώρα, πρόσθεσε, «μέσα από την σκληρή δουλειά των συμπολιτών μας και μέσα από σωστές πολιτικές, έχουν γυρίσει τα πράγματα και καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και πρέπει αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να την συνεχίσουμε», τόνισε.

Υποστήριξε δε ότι η απάντηση της Κυβέρνησης στα προβλήματα είναι η ανάπτυξη, με τις μηχανές στην Κύπρο να ξεκίνησαν να κινούνται το 2015, όταν άρχισε η ανάκαμψη, ενώ για το 2017 τόνισε ότι υπάρχει μια πολύ δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Όσον αφορά στις επικρίσεις που δέχεται ότι η οικονομική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αφορά σε λίγους, οι οποίες επικρίσεις μάλιστα συνοδεύονται από νούμερα και ποσοστά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι και οι επικριτές «κάτι πρέπει να πουν», καθώς έχουν ξεμείνει από επιχειρήματα.

«Είναι οι ίδιοι που μας έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την ύφεση και ότι η πολιτική μας δεν θα οδηγήσει στην ανάπτυξη, ότι θα εγκλωβιστούμε σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και μνημονίων και ότι η πολιτική μας δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη. Έχουν διαψευστεί», τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι κράτος παρέδωσαν οι ίδιοι.

Για του λόγου το αληθές, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τον δείκτη Κινδύνου, Φτώχειας και Κοινωνικού Αποκλεισμού, ο οποίος στην Ευρώπη είναι 23%, την ώρα που στην Κύπρο είναι στο 27%, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν καινούργιο δείκτη και πως όταν ανέλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αυτός ήταν ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραδίδοντάς τον στο 28%.

«Αυτό που λέμε φτώχεια και δυσκολία την οποία βιώνουν οι συμπολίτες μας, προέρχεται από την ανεργία. Όταν κάποιος δεν φέρνει κάθε μήνα εισόδημα και μισθό επειδή δεν έχει δουλειά. Γι’ αυτό εμείς λέγαμε πάντοτε ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε τους αριθμούς και να βλέπουμε την ανεργία να φτάνει στο 16% το 2013 και να λέμε ότι απλά είναι ένας δείκτης», υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ανεργία έχει πέσει πλέον στο 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα