Εταιρείες Fintech100 δείχνουν το δρόμο προς την καινοτομία

Μέσα σε ένα θετικό κλίμα που δημιουργεί αισιόδοξες μελλοντικές προοπτικές, βγήκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα η λίστα Fintech100, που περιλαμβάνει τις 100 πιο επιτυχημένες εταιρείες Fintech (financial technology – χρηματοοικονομική τεχνολογία) του 2017. Στην ανακοίνωση προέβη η Fintech Innovators, προϊόν συνεργασίας μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας fintech H2 Ventures και της KPMG Fintech. Η φετινή λίστα Fintech100 περιλαμβάνει 41 εταιρείες από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (Europe, Middle East and Africa

- EMEA), 29 εταιρείες από τη Βόρεια και Νότια Αμερική (Americas) και 30 εταιρείες από την Ασία (Asia Pacific - ASPAC), συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η σχετική λίστα περιλαμβάνει τις «50 πρωτοπόρες» (Leading 50) fintech εταιρείες παγκοσμίως με βάση την καινοτομία, την αύξηση κεφαλαίου, το μέγεθος και την εμβέλεια, καθώς και τις «50 αναδυόμενες» (Emerging 50)· πρόκειται για σχετικά νέες fintech εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών και συχνά προωθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κινεζικές fintech εταιρείες βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις της λίστας, ενώ 5 από αυτές βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα (Ant Financial - Κίνα, ZhongAn - Κίνα, Qudian - Κίνα, Oscar - ΗΠΑ, Avant - ΗΠΑ, Lufax – Κίνα, Kreditech – Γερμανία, Atom Bank - Ηνωμένο Βασίλειο, JD Finance - Κίνα, Kabbage - ΗΠΑ). Η ASPAC βρίσκεται σε άνοδο με 30 fintech εταιρείες στη φετινή λίστα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η EMEA κυριαρχούν στις «50 αναδυόμενες» με 26 εταιρείες. Οι ΗΠΑ έχουν 19 fintech εταιρείες στη λίστα και 3 στην πρώτη δεκάδα. Οι fintech εταιρείες που επικεντρώνονται στο μετασχηματισμό των παραδοσιακών μοντέλων αντιπροσωπεύουν 73 από τις Fintech100, ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δανείων και των πληρωμών συνεχίζουν να πρωτοπορούν, με παρουσία 32 και 21 εταιρειών στη λίστα. 15 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα των συναλλαγών και των κεφαλαίων ενώ 12 δραστηριοποιούνται στον ασφαλιστικό τομέα.

Ο κ. Ian Pollari, επιφαλής της KPMG Fintech παγκόσμια, δήλωσε: «Οι fintech εταιρείες που επικεντρώνονται στο μετασχηματισμό των παραδοσιακών μοντέλων εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα Fintech100, γεγονός που αναδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον που έχουν οι επενδυτές για επιχειρηματικά μοντέλα που επιδιώκουν να αλλάξουν ριζικά το πρότυπο του συγκεκριμένου τομέα δραστηριότητας...[Επιπρόσθετα, η παρουσία] των «enablers» - fintech εταιρείες που συνεργάζονται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών - παρέμεινε σταθερή. Στη λίστα Fintech100 του 2017 υπάρχουν 27 τέτοιες εταιρείες «enablers» που ασχολούνται με τα λογιστικά, τις ασφάλειες και τις τραπεζικές υπηρεσίες».

Ο κ. Ben Heap, συνιδρυτής της H2 Ventures δήλωσε μεταξύ άλλων: «...[η λίστα Fintech100 αποτυπώνει] μια ισχυρή αντανάκλαση της διαφορετικότητας που προσφέρει η φύση της καινοτομίας fintech. Η καινοτομία fintech έχει εφαρμογή σε πλατφόρμες δανεισμού και πληρωμών, ασφαλιστικές υπηρεσίες, ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες αλλά και σε δυνατότητες Big Data. Η δυνατότητα πολυεπίπεδης ανάλυσης των δεδομένων μιας επιχείρησης, με σκοπό την εξαγωγή ζωτικών συμπερασμάτων, θα γίνει σύντομα προαπαιτούμενο για να θεωρείται μια εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο μέλλον επιτυχημένη, είτε αυτό αφορά μια παραδοσιακή τράπεζα είτε μια...fintech start-up».

Ο κ. Παγκράτιος Βανέζης, Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής της KPMG Κύπρου στον τομέα Fintech, δήλωσε: «Η παγκόσμια καινοτομία fintech συνεχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, την ώρα που ένας αυξανόμενος αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει ήδη διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη fintech στρατηγική. Στην KPMG Κύπρου υποστηρίξαμε από την αρχή την καινοτομία fintech και την επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από αυτή. Ως πιθανό πρωταρχικό τομέα καινοτομίας έχουμε αναδείξει τον Insurtech και για αυτό το λόγο διοργανώνουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά εκδηλώσεων (διάρκειας μιας βδομάδας) τον ερχόμενο Ιανουάριο, με τίτλο «Hackathon CY #InsurTech». Αυτή η σειρά εκδηλώσεων αναμένεται να φέρει σε επαφή επαγγελματίες ασφαλιστές, fintech εμπειρογνώμονες, εκπρόσωπους εταιρειών τεχνολογίας αλλά και νεοσύστατων επιχειρήσεων, που θα επεξεργαστούν σε ομάδες λύσεις fintech/insurtech, οι οποίες θα προσδίδουν αξία στην επιχείρηση (από οικονομικής και ασφαλιστικής πλευράς), με θετικό αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πελατών, στη μείωση τους κόστους αλλά και στα αποτελέσματα των πλαισίων συμμόρφωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα