"Πόρτα" στις εισηγήσεις της Κομισιόν ρίχνει ο Χ. Γεωργιάδης

«Η Κύπρος δεν χρειάζεται και δεν θα επιχειρήσει επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή» δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, παρά το «υπονοούμενο» που άφησε η Κομισιόν σε πρόσφατη επιστολή της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η προσαρμογή που υπονοείται θα ήταν «αντιπαραγωγική» και «αχρείαστη», ενώ αν η Κυβέρνηση προχωρούσε σε κάτι τέτοιο, αυτό θα υπονόμευε την ανάκαμψη, αντί να τη στηρίξει.

Με αυτό τον τρόπο,

ο Υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας κλείνει την πόρτα στις εισηγήσεις της Επιτροπής αναφορικά με τον προϋπολογισμό για το 2017, ανοίγοντας ένα μέτωπο έμμεσης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δανειστές και την Κυβέρνηση, για την πορεία της οικονομίας και τους χειρισμούς κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που καταρτίζει η Κυβέρνηση χωρίς την άμεση επίβλεψη της Τρόικας, λίγους μόλις μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η θέση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, η οποία περιέχεται στη σχετική επιστολή, δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση. Όπως είπε, η Κύπρος, από το 2014 και μετά, έχει μια από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις, γεγονός που την τοποθετεί στα κράτη με την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση, με έναν «ουσιαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» και με ένα «πολύ υγιές πρωτογενές πλεόνασμα πλέον του 2%».

«Θα ήταν εντελώς παράλογο και θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί γιατί ένα κράτος που έχει τέτοιες επιδόσεις, θα είχε ανάγκη επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι σε κράτη που οι επιδόσεις τους δεν είναι τόσο καλές, κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε.

Όπως δήλωσε, η επιστολή ήταν αναμενόμενη και εστάλη στο πλαίσιο του διαλόγου που ούτως ή άλλως διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Υπουργείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διευκρίνισε δε, ότι η επιστολή δεν σχετίζεται με το μνημόνιο ή τη μεταμνημονιακή επιτήρηση και εστάλη στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξάγει η Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών αυτήν την περίοδο.

«Αποδέχομαι και υιοθετώ τη γενική προειδοποίηση, καθώς υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες που προβλέπουν κάποια πράγματα, όπως ανώτατο όριο στις συνολικές δαπάνες. Όντας λοιπόν στα όρια των δαπανών, δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών», είπε.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η Επιτροπή, μετά τις «καλές εξηγήσεις» που θα δώσει τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο, δεν πρόκειται να επιμείνει στη θέση της.
Καμιά απόκλιση δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2017, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ακόμα και υπερκάλυψη αυτών που είχαν αρχικά τεθεί όταν ξεκινούσε η δημοσιονομική προσαρμογή.

«Έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση και από το 2014 λειτουργούμε με έναν ουσιαστικά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή με ένα οριακό συνολικό έλλειμμα, κι ένα καλό πρωτογενές πλεόνασμα και κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει», τόνισε.

Ο Συνεργατισμός δεν είναι Cyta

Κατά του κρατικού χαρακτήρα του Συνεργατισμού, τάχθηκε ο Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς αν τελικά υπάρχει τρόπος «να γλιτώσει την ιδιωτικοποίηση» το ίδρυμα.

Όπως είπε, ο Συνεργατισμός μέχρι πρόσφατα ήταν ένα ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με μια ιδιαιτερότητα την οποία θα πρέπει να διατηρήσει. «Θα ήταν σφάλμα και αντίθετο προς την πορεία και τον χαρακτήρα του Συνεργατισμού να τον μετατρέπαμε και αυτόν σε κομμάτι της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο Συνεργατισμός δεν είναι Cyta», υπογράμμισε.

«Ο Συνεργατισμός χρειάστηκε πρόσφατα κρατική ενίσχυση. Αυτή καλώς δόθηκε, επειδή αφενός ήταν εντός των ορίων που μπορούσε να δώσει το κράτος για να αποφευχθούν πιο οδυνηρές αποφάσεις. Αφετέρου, μέσα από την κρατική ενίσχυση, ο Συνεργατισμός έχει γυρίσει σελίδα, έχει αφήσει πίσω του κακές πρακτικές που δυστυχώς υπήρχαν, λόγω κακής εκμετάλλευσης από κάποιους», πρόσθεσε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα