«Χαράμ» το εμπόριο κρυπτονομισμάτων - Σημαντική απόφαση Μουσουλμανικής χώρας

Το εμπόριο κρυπτονομισμάτων έχει χαρακτηριστεί «χαράμ» –ή απαγορευμένο– από μια από τις κορυφαίες θρησκευτικές αρχές της Ινδονησίας, προτρέποντας περίπου 230 εκατομμύρια μουσουλμάνους στη μεγαλύτερη ισλαμική χώρα του κόσμου να απορρίψουν νομίσματα που παραβαίνουν το νόμο της Σαρία.

Σύμφωνα με το Bloomberg και το Reuters, το Συμβούλιο Ουλεμά της Ινδονησίας, γνωστό τοπικά ως MUI, εξέδωσε τη φετβά κατά της κρυπτογράφησης την Πέμπτη, με τον Asrorun Niam Sholeh, επικεφαλής

των θρησκευτικών διαταγμάτων της οργάνωσης, να δηλώνει ότι παρουσιάζουν «στοιχεία αβεβαιότητας, στοιχηματισμού και βλάβης», παρομοιάζοντάς τα με τζόγο. 

Αν και τα διατάγματα του MUI δεν είναι νομικά δεσμευτικά, η τελευταία του απόφαση θα μπορούσε να έχει επιρροή σε περισσότερους από 230 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Ινδονησίας, σε μια χώρα όπου οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα έχουν εκτοξευτεί τον περασμένο χρόνο. Ο αριθμός των Ινδονήσιων που εμπλέκονται στην αγορά φέρεται να εκτινάχθηκε από τέσσερα εκατομμύρια σε 6,5 εκατομμύρια μόνο μεταξύ 2020 και 2021, ενώ το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η αξία της ανταλλαγής bitcoin είχε φτάσει συνολικά 25,96 δισεκατομμύρια δολάρι) από τον Μάιο.

Ενώ η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση των bitcoin ως νομίσματος - με τη ρουπία το μοναδικό νόμιμο χρήμα της χώρας - επιτρέπει επενδύσεις και συναλλαγές σε ψηφιακά μάρκες σε αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης και εμπορευμάτων, και η κεντρική της τράπεζα έχει ακόμη σκεφτεί να αναπτύξει το δικό της κρυπτονόμισμα.

Η απόφαση του MUI απαγόρευσε επίσης τις συναλλαγές εμπορευμάτων για τα ηλεκτρονικά περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο ο οργανισμός άφησε ανοιχτή κάποια πιθανότητα ότι συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα που θα μπορούσαν να είναι σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ή τη Σαρία, η οποία απαιτεί τα αγαθά και τα χρηματοοικονομικά μέσα να έχουν «φυσική μορφή, σαφή αξία, και ένα γνωστό ακριβές ποσό», μεταξύ άλλων ακινήτων, είπε ο Sholeh. Πρόσθεσε ότι εάν τα κρυπτονομίσματα μπορούν «να πληρούν τους ισλαμικούς κανόνες, να έχουν ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο και να έχουν σαφή οφέλη», θα μπορούσαν να επιτραπούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα