Χαρακτήρα θρίλερ αποκτά η ολομέλεια της Βουλής

Χαρακτήρα θρίλερ αποκτά η ολομέλεια της Πέμπτης στη Βουλή, ενώπιον της οποίας θα βρεθεί το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων.

Το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο. Σε ανακοίνωσή του ψέγει τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί να εκβιάσει το λαό με εφιαλτικά σενάρια.

Τη στάση του κόμματος της αριστεράς θα τηρήσει και το ΕΥΡΩΚΟ

με το Δημήτρη Συλλούρη να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Μιλώντας το πρωί στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ διαμήνυσε ότι ούτε το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο εάν δεν γίνουν δεκτές οι τροπολογίες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με το ΔΗΚΟ, ζήτησαν αρκετές διευκρινήσεις και έθεσαν σωρεία ερωτημάτων που απαντήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος. Οι δανειστές αν και δεν τοποθετήθηκαν ανέφεραν ότι θα μελετήσουν τις εισηγήσεις του κόμματος.

Η ΕΔΕΚ καταθέτει τις δικές της τροπολογίες και δεν είναι διατεθειμένη να υπερψηφίσει, εάν δεν γίνουν αποδεκτές.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το πολιτικό γραφείο του κόμματος για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Πηγές από την ΕΔΕΚ φέρουν το ενδεχόμενο καταψήφισης του νομοσχεδίου να κερδίζει έδαφος, ακόμη και στην περίπτωση που οι τροπολογίες του κόμματος γίνουν αποδεκτές.

Το Κίνημα Οικολόγων για να ψηφίσει το νομοσχέδιο απαιτεί την ψήφιση της δικής του τροπολογίας και ταυτόχρονα των τροπολογιών που κατέθεσαν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ.

Η Συμμαχία Πολιτών έχει καταθέσει τέσσερεις συνολικά τροπολογίες και σε περίπτωση που ψηφιστούν τότε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το γεγονός ότι η συνάντηση με την τρόικα απέκτησε χαρακτήρα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή πέραν των επικεφαλής και τεχνοκρατών των δανειστών λέγει πολλά. Η συνάντηση κράτησε πέραν του προκαθορισμένου χρόνου με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η συνάντηση των τροϊκανών με την ηγεσία της ΕΔΕΚ.

Η Πινδάρου καταβάλλει προσπάθειες να βρεί τη χρυσή τομή, ώστε το νομοσχέδιο να χαίρει αφενός της έγκρισης της τρόικας και αφετέρου να απηχεί, στο μέτρο του δυνατού, τις απαιτήσεις του ΔΗΚΟ. Οι θέσεις των τροϊκανών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών, εξού και ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για υπευθυνότητα. Άρα μπαίνουμε και πάλι στη διαδικασία των αριθμών.

Bρέθηκε η Σολωμόντεια λύση;

Χωρίς τη συναίνεση του ΔΗΚΟ, που συνεπάγεται ψήφιση των τροπολογιών του, το νομοσχέδιο δεν θα περάσει και είναι ορατό το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης από την τρόϊκα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα τις τελευταίες ώρες φάνηκε φως στην άκρη του τούνελ. Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο Σίγμα ότι τέθηκε επί τάπητος μια πρόταση που φαντάζει, επί του παρόντος τουλάχιστον, ως χρυσή τομή.

Η πρόταση που κερδίζει έδαφος προνοεί ότι:

Θα δίδεται το δικαίωμα στο δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του.

Η τιμή που θα συμφωνεί ο δανειολήπτης για την αγορά του δανείου του, δεν θα δεσμέυει την τράπεζα να την αποδεχθεί, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη στον καθορισμό της τιμής όταν θα πωληθεί σε υποψήφιους αγοραστές.

Εάν η πρόταση αυτή μετουσιωθεί σε τροπολογία τότε κάμπτονται οι αντιστάσεις των τροϊκανών και ικανοποιούνται, στο μέτρο του δυνατού και οι απαιτήσεις του ΔΗΚΟ προκειμένου να ψηφίσει στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της πώλησης δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε τρίτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα