Χάος με το «Φωτοβολταϊκά για Όλους» - Συμφωνούν όλοι ότι δεν είναι για όλους

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από σήμερα το Σχέδιο Χορηγιών της Κυβέρνησης για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, για την περίοδο 2024-2025, με το θέμα να απασχολεί την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής και τη μερίδα του λέοντος του χρόνου να καταλαμβάνει το πολυσυζητημένο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

Κοινή παραδοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, όπως διαφάνηκε από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η οποία

άρχισε μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής, Κυριάκου Χατζηγιάννη, και των βουλευτών Νίκου Σύκα, Ονουφρίου Κουλλά και Μάριου Μαυρίδη, είναι ότι το σχέδιο, παρά το όνομά του, δεν καλύπτει όλους.

Το «Φωτοβολταϊκά για Όλους» περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α3 των σχεδίων που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Το σχέδιο προνοεί μέγιστη χορηγία χιλίων (1000) ευρώ και επιπλέον χρηματοδότηση για το υπόλοιπο κόστος των φωτοβολταϊκών, μέχρι και 4000 ευρώ. Καλύπτει φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 4,16 κιλοβάτ, με τη συνολική ετήσια κατανάλωση στην κατοικία που θα τοποθετηθούν, να πρέπει να μην ξεπερνά τις 6000 κιλοβατώρες.

Η αποπληρωμή θα γίνεται προς το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε., μέσω δόσης ύψους 150 ευρώ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, ανά διμηνία.

Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά για Όλους (;) - Αρχή με 6 χιλιάδες - Με σειρά υποβολής αίτησης

Ναι μεν, αλλά…

Παρόλο που αναγνωρίζεται η καλή πρόθεση εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι βουλευτές έθεσαν επί τάπητος μία σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από το προσχέδιο. Μεταξύ άλλων, τα θέματα που απασχολούν αφορούν στην αδυναμία ορισμένων ομάδων να καταβάλουν το αρχικό κεφάλαιο, στην ποιότητα των συστημάτων και στον περιορισμό των 20 τ.μ. για τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στο έδαφος.

Ανησυχίες εκφράστηκαν και για το όριο που θα καταβάλλεται στην κατανάλωση ενέργειας (6000 κιλοβατώρες), καθώς, όπως ειπώθηκε, η μεγαλύτερη κατανάλωση τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειας είναι περισσότερα κι όχι στη σπατάλη. Άλλο ζήτημα που τέθηκε σχετίζεται και με το όριο των 6000 νοικοκυριών που μπορούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο, όπως προκύπτει από το προσχέδιο.

Προβληματισμοί εκφράστηκαν, επίσης, και για την ετοιμότητα του δικτύου της ΑΗΚ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υλοποίησης του σχεδίου.

Τι αλλάζει

Παίρνοντας τον λόγο, ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Χαράλαμπος Ρούσος, αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται μέσω του σχεδιασμού για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συγκεκριμένα:

Επιχειρείται η πιο ενεργή εμπλοκή των εμπορευόμενων στη διαδικασία, κάτι που είχε δοκιμαστεί και στο σχέδιο ηλιακών και το οποίο βοήθησε τους αιτητές και μείωσε το χρόνο εξέτασης των αιτήσεωνΠρονοείται η υποχρέωση ενημέρωσης του Ταμείου εκ μέρους των εμπορευομένων όταν υλοποιηθεί η επένδυση. Οι εμπορευόμενοι θα βοηθούν τους αιτητές στη συμπλήρωση της αίτησης για προέγκριση που απαιτείται. Έτσι, θα υποβάλλονται σωστότερες αιτήσεις και θα περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για έγκρισηΟι αιτητές θα υποχρεούνται να υποβάλουν μόνο αίτηση για προέγκριση, με την προσκόμιση τριών εγγράφων: ταυτότητας, λογαριασμού ΑΗΚ και τίτλου ιδιοκτησίας ή πολεοδομικής άδειαςΣε ό,τι αφορά στα άτομα με αναπηρίες, θα υπάρχει η ευχέρια για υποβοήθηση της διαδικασίας υποβολής αίτησης από το Ενεργειακό Γραφείο ΚύπρουΘα γίνει διασύνδεση του Ταμείου με τη βάση δεδομένων του Διαχειριστή Συστήματος ΔιανομήςΘα γίνει Διασύνδεση του Ταμείου με την Κεντρική Τράπεζα

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο έδαφος

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν οι εμπλεκόμενοι φορείς, με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών να απαντά για τον περιορισμό των 20 τ.μ., όταν τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται στο έδαφος, λέγοντας ότι στη νομοθεσία προβλέπεται ότι τα σχετικά διατάγματα που μπορεί να εκδώσει ο Υπουργός Εσωτερικών, δεν μπορούν να αναγράφουν έκταση μεγαλύτερη των 20 τ.μ. Αυτό περιλαμβάνεται στον Νόμο περί Ρύθμισης Οδών και Οικοδομών κι ως εκ τούτου, για να αυξηθεί η έκταση αυτή, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης και το γεγονός ότι στο σχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η συμπερίληψη των εγκλωβισμένων.

Πάντως, πυρά προς το Υπουργείο Οικονομικών εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στον εκπρόσωπό του είπε «παίρνετε τα χρήματα από τους καταναλωτές για να κάνετε κοινωνική πολιτική», με τον εκπρόσωπο να απαντά ότι θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι πρόσβαση στο σχέδιο θα πρέπει να έχουν όσοι το χρειάζονται πραγματικά.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και σε επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Ενέργειας.

Τι προνοεί το Σχέδιο της Κυβέρνησης

Συνοπτικά, το Σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας προβλέπει τα παρακάτω:

Κατηγορία Α1: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ με χορηγία €375 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.500 (4kW) – 50% αύξηση για ορεινές περιοχέςΚατηγορία Α2: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ – ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ με χορηγία €1.250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €6.250 (5kW)Κατηγορία Α3: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με χορηγία €250 ανά kW και μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (4kW) και επιπρόσθετα αποπληρωμή επένδυσης €1.000 ανά kW με μέγιστο «ποσό αποπληρωμής»: €4.000 (4kW)Κατηγορία Β1: ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΟΡΟΦΗΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ με χορηγία 50% και μέγιστο ποσό χορηγίας €2.500 ή/και €25,00 ανά τ.μ. – 50% αύξηση για ορεινές περιοχέςΚατηγορία Β2: ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΟΡΟΦΗΣ – ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ με χορηγία 75%και μέγιστο ποσό χορηγίας€3.750 ή €37,50 ανά τ.μ.

Όλες οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα