Μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή τα κτίρια που κατεδαφίστηκαν;

Την κατεδάφιση των διατηρητέων κοντά στην Αρχιεπισκοπή σχολίασε με έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ενώ απάντησε στο ερώτημα εάν μπορούν να αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή.

Αρχικά, ανέφερε ότι «είναι υποχρέωσή τους να αποκαταστήσουν τις διατηρητέες οικοδομές και να τις επαναφέρουν στην αρχική τους μορφή. Δεν είναι ούτε στη διακριτική τους ευχέρεια ούτε στο κέφι τους. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και επιβάλλει την επαναφορά στην προτέρα τους μορφή των διατηρητέων που παράνομα, ετσιθελικά και αυθαίρετα

έχει προχωρήσει δυστυχώς ένας θεσμός που θα έπρεπε ευλαβικά να πρωτοστατεί στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αντί τούτου είχαμε δει μπουλτόζες να κατεδαφίζουν την ιστορία του τόπου μας. Απαιτούμε όσοι συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτό δεν διαπραγματεύεται».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της Αρχιεπισκοπής ότι το έκανε για λόγους ασφάλειας, τόνισε ότι «αυτά είναι παραμύθια, όπου παρατηρείται επικινδυνότητα υπάρχει διαδικασία που ακολουθείται, την ξέρουν πολύ καλά εκεί στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου» .

 Συμπλήρωσε ότι  κάλεσαν τον οποιοδήποτε έχει οποιαδήποτε έκθεση που αναφέρεται ότι είναι επικίνδυνη και η μόνη σωτηρία είναι να κατεδαφιστεί, τότε να την προσκομίσει στο επιμελητήριο. Διαφορετικά όσοι συνάδελφοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί εμπλέκονται ή είχαν γνώση ή συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα θα οδηγηθούν ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου».

Σε ερώτηση εάν μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι υπάρχουν πρακτικές και μπορεί κάποιος να δει το πριν και το μετά από αποκατάσταση κτιρίων που έχουν καταστραφεί. «Πληνθάρια έχουμε, πέτρες μπορούμε να βρούμε και υπάρχουν οι πρακτικές, η αποτύπωση των κτιρίων για να επανέλθουν στην προτέρα τους μορφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: 

Τι αναφέρει η Αρχιεπισκοπή για την κατεδάφιση σε επιστολή προς Δήμο Λευκωσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα