Μπορέλ: Η ΕΕ θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία για την κατάσταση στα Βαρώσια

Ανήμερα της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έγγραφο επιλογών που αφορά την αντίδραση της Ε.Ε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, απάντησε στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε, στις 21 Ιουλίου, ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, όπου ζητούσε την συμβολή της Ε.Ε, για την αποτροπή νέων τετελεσμένων στο Βαρώσι και την προστασία των

κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Στην απάντησή του, ο κ. Μπορέλ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες, στις οποίες προέβησαν στις 20 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι, στις 23 Ιουλίου 2021, η Ε.Ε εξέφρασε, εξ ονόματος του Συμβουλίου, την ικανοποίησή της για τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ιδίως για την καταδίκη και την έκφραση βαθύτατης δυσαρέσκειας του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, οι οποίες αντίκεινται στις προηγούμενες αποφάσεις και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπλέον τόνισε ότι η Ε.Ε ζητεί την άμεση ανάκληση των εν λόγω ενεργειών και την άρση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί σχετικά με τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε εξακολουθεί να πορεύεται με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά τα Βαρώσια, ιδίως με την απόφαση 550 του 1984 και την απόφαση 789 του 1992. Δεν θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις σε σχέση με τα Βαρώσια, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις εν λόγω αποφάσεις. Η Ε.Ε εξακολουθεί να θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση της Τουρκίας για την κατάσταση στα Βαρώσια.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, καταληκτικά, δηλώνει ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στα Βαρώσια, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε εξακολουθούν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις. Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου 2021, οι Υπουργοί εξέφρασαν εκ νέου την ισχυρή αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, έναντι των μονομερών κινήσεων της Τουρκίας για την αλλαγή του status quo. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να δρομολογήσουν διαδικασία με την οποία θα εκπονηθεί έγγραφο επιλογών για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα