Μπλόκο στην διαφθορά βάζει ο περί δημοσίων συμβάσεων νόμος

Τέρμα στις ανεξέλεγκτες υπερβάσεις των αρχικών προϋπολογισμών έργων, εκτός του κεντρικού κράτους βάζει ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων.

Οι κανονισμοί του νόμου χαρακτηρίζονται ως γραμμή πρόληψης και εν δυνάμει ράπισμα στη διαφθορά και ουσιαστικά σφίγγουν τα ζωνάρια στις αλλαγές και στις απαιτήσεις έργων και εκτός του Κεντρικού Κράτους.
Οι νέοι κανονισμοί έρχονται να κλείσουν τη μαύρη τρύπα που φαίνεται να κατάπινε χρήματα των φορολογουμένων και φιλοδοξούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των επίδοξων μιζαδόρων.

Τι προκύπτει από την ψήφιση του νόμου

- Δήμοι, Κοινότητες, Συμβούλια

Αποχετεύσεως, Συμβούλια Διαχείρισης Απορριμάτων, Πανεπιστήμια και άλλοι δεν μπορούν πλέον να αποφασίζουν ανεξέλεγκτα για αλλαγές και απαιτήσεις.

- Δύνανται να αποφασίζουν μόνο για μικρές αλλαγές και απαιτήσεις.

- Για ποσά που υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται θα παρεπέμπουν το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (K.E.Α.Α.).

- Μέχρι σήμερα η Κ.Ε.Α.Α. εξέταζε αλλαγές και απαιτήσεις αναθετουσών αρχών του Κεντρικού Κράτους. (πχ Τμήμα Δημοσίων Έργων, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων)

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση ΣΑΠΑ διαφάνηκε η ύπαρξη αλλαγών και απαιτήσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίνονταν από τον ίδιο τον ΣΑΠΑ.

Τα όρια που τίθενται με βάση τους νέους κανονισμούς περιορίζουν δραστικά την υπέρβαση των αρχικών προϋπολογισμών έργων.

Για παράδειγμα:

Για έργο αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, ο προϊστάμενος της αναθέτουσας αρχής θα μπορεί να αποφασίζει μόνο για αλλαγές μέχρι 60 χιλιάδες ευρώ.
Για έργο 5 εκατομμυρίων ευρώ για αλλαγές μέχρι 75 χιλιάδες.
Για έργο 20 εκατομμυρίων ευρώ για αλλαγές μέχρι 120 χιλιάδες, ενώ για έργο αξίας πέραν των 40 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για αλλαγές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων συμμετέχουν ως παρατηρητές ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα