Αβέρωφ: Αν η Τουρκία παραμείνει αδιάλλακτη, θα εκτεθεί

Αν η Τουρκία πάει στη Γενεύη με αδιάλλακτη στάση, θα φορτωθεί και την ευθύνη, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ


Η Τουρκία θα μείνει εκτεθειμένη αν παραμείνει στην παραδοσιακή της θέση όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και κατοχικού στρατού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως αν η Τουρκία πάει στη Γενεύη με αδιάλλακτη στάση, τότε «θα φορτωθεί και την ευθύνη».

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για τις πρόσφατες επαφές του στις ΗΠΑ,

ο κ. Νεοφύτου είπε πως θεωρεί επιτυχία το ότι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στη Γενεύη θα είναι το θέμα της ασφάλειας, προσθέτοντας πως από την πρόοδο σε αυτό το κεφάλαιο, θα εξαρτηθεί η παραπέρα πορεία του Κυπριακού.

Υπογράμμισε πως πρέπει η τουρκική πλευρά "να δείξει πραγματική πολιτική βούληση σε αυτό το σημαντικό θέμα», σημειώνοντας πως δεν υποτιμά ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές στα άλλα σημαντικά κεφάλαια.

«Όμως, ο καθοριστικός, κατά την άποψή μου, παράγοντας και το καθοριστικό θέμα, είναι το θέμα της ασφάλειας, που απόλυτα δικαιολογημένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα», ανέφερε.


Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως το θέμα της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι η ασφάλεια και πως οι δυο ηγέτες που θα βρίσκονται εκεί με τις ομάδες τους, θα συζητούν παράλληλα τα άλλα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής.

Υπάρχει βούληση από μέρους της δικής μας πλευράς. Θα εξαρτηθεί στις 28 του Ιούνη εάν η Τουρκία θα δείξει πραγματική πολιτική βούληση, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν κατά τις επαφές του στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε οποιοδήποτε μήνυμα για τις προθέσεις της Τουρκίας και για το αν είναι έτοιμη για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως κατά τις επαφές του σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη, βρήκε κατανόηση στις θέσεις που εξέφρασε στους συνομιλητές του.

Από εκεί και πέρα, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και όσοι συναντήσαμε στις υπόλοιπες επαφές μας, δεν ενεργούσαν ως εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς για να μας μεταφέρουν μήνυμα, πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει και Γενεύη 3, είπε πως αν η Τουρκία στη Γενεύη 2, στις 28 του Ιούνη, αποδεχτεί κατάργηση των μονομερών δικαιωμάτων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αυτό ανοίγει τον δρόμο για συνολική συμφωνία στο Κυπριακό «και δεν χρειάζονται τρίτες και τέταρτες Γενεύες».

Είπε, ακόμη, πως η Γενεύη 2 έχει καθοριστεί «με επιτυχία της δικής μας πλευράς να είναι καθοριστικό το θέμα της ασφάλειας και να βρίσκουμε κατανόηση». Πρόσθεσε πως εάν διαπίστωνε διαφορετικό κλίμα, θα το έλεγε με ευθύτητα. «Βρίσκουμε ανταπόκριση στο θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων και είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του Κυπριακού που υπάρχει αυτή η κατανόηση», ανέφερε, επισημαίνοντας πως μέχρι το 2004, ούτε καν σε συζήτηση έμπαινε το θέμα της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960.

«Αν ένα πράγμα πρέπει να πιστωθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι αυτό το θέμα, της ύψιστης εθνικής μας προτεραιότητας, όχι μόνο είναι στο τραπέζι, αλλά και με απόλυτη κατανόηση της δικής μας θέσης από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας καλέσει, θα είμαστε παρόντες όπως και στη Γενεύη 1».

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως στην Ουάσιγκτον είχε συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συμμετείχε σε φόρουμ για την ενέργεια και πως στη Νέα Υόρκη είχε επαφές με τον Βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ υπεύθυνο για Πολιτικές Υποθέσεις και με τις αντιπροσωπείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας πως του δόθηκε η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

«Ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις μας και επικεντρωθήκαμε στο θέμα της ασφάλειας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με συνέχιση μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και παραμονή κατοχικού στρατού».

Επαναβεβαιώσαμε τη θέση της δικής μας πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι, αν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας, είμαστε αποφασισμένοι για μια συνολική συμφωνία για το Κυπριακό, σημείωσε.

Χαρακτήρισε ως τα πιο σημαντικά σημεία για την επίλυση του Κυπριακού την ύπαρξη μηχανισμών επίλυσης διαφορών για να μην οδηγείται το κράτος σε παράλυση και το να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της εξάρτησης μιας κυρίαρχης χώρας από μια τρίτη χώρα, όποια και εάν είναι αυτή.

Είπε, ακόμη, πως στο ΔΝΤ είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν την κατάσταση στην κυπριακή οικονομία και να συζητήσουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού σε δυο σκέλη, το δημοσιονομικό και αυτό που αφορά ΕΦΑΠΑΞ ποσά που θα χρειαστούν με τη λύση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας, είπε πως η θέση που εξέφρασε είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος και θα συνεχίσει τον προγραμματισμό στον τομέα της ενέργειας, ενώ παράλληλα είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα