Άτυπη σύνοδος υπουργών Αθλητισμού στα πλαίσια των ΑΜΚΕ

Η ανάγκη διασφάλισης και προώθησης της ακεραιότητας στον αθλητισμό αποτέλεσε το βασικό θέμα της πολιτικής συζήτησης της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης που διεξήχθηκαν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.


Στη σύνοδο, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Δρα Κώστα Καδή εκπροσώπησε η Πρόεδρος του ΚΟΑ Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα. Η κα Παπαέλληνα στην παρέμβαση της χαιρέτησε και συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή για την επιλογή ενός τόσο σημαντικού θέματος και για την ετοιμασία σχετικού Ψηφίσματος. Επεσήμανε ότι η ακεραιότητα στον αθλητισμό μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη συμμετοχή, στην οικονομική βιωσιμότητα και στις επιτυχίες στον αγωνιστικό χώρο και τόνισε ότι αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους αθλητικούς οργανισμούς και τους επικεφαλής του αθλητισμού αφού η διασφάλιση της αποτελεί παγκόσμια και πολύπλευρη πρόκληση.

Η Πρόεδρος ανάφερε ότι η Χρηστή Διακυβέρνηση στον αθλητισμό είναι στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Κύπρου και γίνεται συνεχής προσπάθεια για την εφαρμογή και την ενσωμάτωση στις πολιτικές μας, των προνοιών των σχετικών εγγράφων που έχουν υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Επεσήμανε ότι η επιβίωση του κάθε αθλήματος στηρίζεται στη διασφάλιση ότι ο αθλητισμός «είναι και φαίνεται» διαφανής, τίμιος και δίκαιος και απαιτείται προσπάθεια συνέπειας και σταθερότητας στις αξίες, στις αρχές και στους κανόνες του αθλητισμού.
Η Κύπρος έδωσε το στίγμα της στη Διάσκεψή αφού στο Ψήφισμα της Συνόδου υιοθετήθηκε και συμπεριλήφθηκε η πρόταση της Κύπρου για αναφορά στη μάστιγα της διαφθοράς και της λήψης δωροδοκίας αλλά και στις συμπεριφορές όπως ο εκφοβισμός, η παρενόχληση, οι διακρίσεις και η σεξουαλική κακοποίηση ως θέματα που πλήττουν την ακεραιότητα του αθλητισμού.

Η Πρόεδρος ανάφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για διασφάλιση της ακεραιότητας στον αθλητισμό και να προστατέψουν τους αθλητές, τις αθλήτριες, τους οπαδούς, τους φίλαθλους και το ευρύ κοινό από τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαπάτησης, της διαφθοράς και άλλων ανάρμοστων συμπεριφορών που παρατηρούνται στον αθλητισμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας, του συντονισμού και της δέσμευσης σε τοπικό, εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του αθλητικού κινήματος, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου για τη διασφάλιση του αθλητισμού και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Πρότεινε δε ότι όλοι θα πρέπει να ενεργήσουμε προληπτικά και να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα εναντίον ενεργειών που απειλούν την ακεραιότητα στον αθλητισμό, εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και καθιερώνοντας διαφανείς, δημοκρατικές δομές σε επίπεδο λήψης αποφάσεων όπως επίσης και πολιτικές και κανονισμούς που είναι σχεδιασμένοι για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της λογοδοσίας και της ίσης μεταχείρισης.
Πέραν της Άτυπης Υπουργικής Συνόδου, η Πρόεδρος του ΚΟΑ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους άλλων χωρών και να ανταλλάξει απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της επισκέφτηκε την κυπριακή αποστολή και ευχήθηκε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα