Ατασθαλίες στον τρόπο στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας

Ατασθαλίες στον τρόπο στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας εντοπίζει στην έκθεσή του για τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ο Γενικός Ελεγκτής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Κομισιόν και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι οι Κυπριακές αρμόδιες Αρχές δεν κάνουν επιτόπιους ελέγχους επιλεξιμότητας, η βάση δεδομένων είναι δυσλειτουργική, ενώ την ίδια ώρα γίνονται εσφαλμένες πληρωμές.

Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να δηλώνουν περισσότερα ζώα ώστε να παίρνουν τις επιδοτήσεις χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος.

Εν τω μεταξύ, η

Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τον αποκλεισμό από κοινοτική χρηματοδότηση, ποσοστού 25% του συνολικού ποσού που παραχωρήθηκε στην Κύπρο για τη στήριξη των αιγοπροβάτων για τα έτη 2014 και 2015.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΚΟΑΠ, το ποσό που αντιστοιχεί στην πιο πάνω διόρθωση ανέρχεται σε 744 χιλιάδες ευρώ . Και εδώ Κατερίνα, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα όπως:

Γιατί οι αρχές δεν απαιτούν στις αιτήσεις για επιδοτήσεις να παρουσιάζονται αναλυτικά δεδομένα για το γάλα και το κρέας που διαθέτουν και πωλούν οι αιγοπροβατοτρόφοι ώστε να διαπιστωθεί ο αριθμός των ζώων που έχουν;

Γιατί δεν κατατίθενται παράλληλα στοιχεία για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και τη φορολογία που πληρώνει ο κάθε κτηνοτρόφος και γιατί κάποιοι επωφελούνται ενώ την ίδια στιγμή άλλοι θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη για τους υπόλοιπους;

Και όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι βάσει του νέου σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης θα διαθέσει επτά εκ. ευρώ για την ενίσχυση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας ελέω φακέλου του χαλλουμιού και είναι σαφής ο προβληματισμός αν αυτό το κονδύλι θα διατεθεί καταχρηστικά ή λήφθηκαν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποφευχθούν τα πιο πάνω φαινόμενα.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Ελεγκτής διαπιστώνει παράνομες εκχερσώσεις μεγάλων εκτάσεων, τόσο ιδιωτικών όσο και χαλίτικων οποίες, οι καλύπτονται από φυσική και άγρια βλάστηση.

Μάλιστα κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές είναι ενταγμένες στο δίκτυο «Natura 2000», προκειμένου να λαμβάνουν επιδοτήσεις.

Άλλο ένα εύρημα του Ελεγκτή είναι η παραχώρηση εκταρικών επιδοτήσεων για κρατικά τεμάχια που καλλιεργούνται από ιδιώτες χωρίς όμως να βρίσκεται σε ισχύ οποιαδήποτε συμφωνία μίσθωσης με το κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα