Περδίκης: "Υπερδιπλασιάσαμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία"

Σε εμφανή στόχο των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ «να εκτοπίσουν από την Βουλή των Αντιπροσώπων το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανεβάζοντας το όριο εισδοχής από το 1,8% στο 3,6%» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι «το επιχείρημά τους απέτυχε παταγωδώς» και η λαϊκή βούληση «τιμώρησε» τα δύο κόμματα δίνοντας στα υπόλοιπα κόμματα 22 βουλευτικές έδρες, αριθμό ρεκόρ για τα κυπριακά κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Παρουσιάζοντας το κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και της ομάδας υποστήριξης για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Μαρτίου 2019 ο κ. Περδίκης είπε ότι «παρά την συνεχή πίεση από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα – που έμοιαζε να είχαν συνωμοτήσει για να μας εξοντώσουν – και την υπόσκαψη από όμορες πολιτικές δυνάμεις, καταφέραμε να υπερδιπλασιάσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από μια ανοικτή εκστρατεία προς την κοινωνία με το σύνθημα: ‘Κάντε το Like, ψήφο στην κάλπη’, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων ανταποκρίθηκε στο μήνυμα μας και στήριξε την παρουσία μας στο κοινοβούλιο και την πολιτική ζωή της χώρας ενώ τρία χρόνια μετά, μπορούμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να ισχυριστούμε βάσιμα και με στοιχεία ότι ‘κάναμε το Like σας έργο στην Βουλή’».

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «το 27% των προτάσεων νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε την συμμετοχή ή την αποκλειστική σφραγίδα του Κινήματος Οικολόγων και των δύο του βουλευτών και επίσης ένα ανάλογα ψηλό ποσοστό του 33% από τις προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής αυτήν την περίοδο των 3 χρόνων, προέκυψε από την δράση των δύο βουλευτών του Κινήματος».

Ανέφερε ότι «ανάλογη είναι και η εικόνα στον τομέα της κατάθεσης κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και στην εγγραφή και συζήτηση αυτεπάγγελτων θεμάτων και στην ολομέλεια ενώ δεκάδες είναι οι τροπολογίες που κατατέθηκαν ή εγκρίθηκαν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές ή την ολομέλεια της Βουλής» και φέρουν τη σφραγίδα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Ο Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέδειξαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τον βουλευτή του Κινήματος, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ως τον καλύτερο βουλευτή για την περίοδο 2017-2018, απέδωσε την υψηλή παραγωγικότητα του Κινήματος Οικολόγων, «στην συνεργασία και την ενότητα δράσης της ομάδας και στην άριστη σχέση μεταξύ των βουλευτών και των συνεργατών, οι οποίοι είναι ενθουσιώδεις και ταυτόχρονα έμπειροι».

Πρόσθεσε ότι «ένα επίσης σημαντικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας είναι η δυνατότητα της ομάδας μας να συνεργάζεται με άλλους βουλευτές και ομάδες ενώ υπάρχουν και άλλοι που λόγω ιδεολογίας, θέσεων και πολιτικής στάσης, έθεσαν τον εαυτό τους στο περιθώριο, με αποτέλεσμα να μην έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο στα τρία χρόνια της παρουσίας τους στη Βουλή».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων έκανε ειδική μνεία στο επίκαιρο θέμα του Συνεργατισμού, εκφράζοντας την εκτίμηση «ότι κρατήσαμε την πλέον καθαρή θέση με την καθοριστική παρέμβαση μας το 2016 και την επαναφορά (μερικώς) της δυνατότητας ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή στον Συνεργατισμό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο 2017, είχαμε προληπτικά εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου – και συζητήθηκε επανειλημμένα παρά τις αντιδράσεις άλλων κομμάτων που τους βόλευε η σιωπή και η συσκότιση – δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που θα ήταν για μας η συνέχιση της λειτουργίας του ως τραπεζικό ίδρυμα, με ειδικό προσανατολισμό στην στήριξη των μην προνομιούχων».

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «ακόμα και τον Μάρτιο του 2018 αυτός ο δρόμος ήταν βατός, εάν η Κυβέρνηση – αντί να κοιτάξει τα συμφέροντα των φίλων της – προχωρούσε στην αγορά του μεγαλύτερου μέρους του πακέτου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του Συνεργατισμού (και των άλλων τραπεζών) από ένα δημόσιο φορέα διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, όπως εισηγηθήκαμε στην σύσκεψη στο Προεδρικό στις 15/3/2018».

Χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδη» την συμφωνία στην οποία κατέληξε η Κυβέρνηση με την Ελληνική Τράπεζα έχοντας και την υπογραφή των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, «φορτώνοντας τον κυπριακό λαό με ένα χρέος 7,5 δις ευρώ περίπου ενώ λίγες βδομάδες μετά, το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την ψήφιση της τροποποίησης του νόμου για τις εκποιήσεις, που έδωσε βαρύ οπλισμό στις τράπεζες για να ξεπαστρέψουν τους δανειολήπτες».

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων αναφέρθηκε σε «πλήρη διάψευση της ελπίδας» για τη δυνατότητα κομμάτων και κινημάτων, πλην των δύο μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων, να παίξουν ένα πιο δυναμικό ρόλο στη νέα Βουλή ονοματίζοντας «το ενισχυμένο πλέον ΔΗΚΟ (και άλλα κόμματα κατά περίπτωση) που αντί να αναζητά κοινοβουλευτική συνεργασία με τις όμορες πολιτικές καταστάσεις – από τις οποίες ζήτησε ή και πήρε στήριξη στις προεδρικές εκλογές – παραδόθηκε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «μετά τον Φεβρουάριο 2018, η Κυβέρνηση έχει περάσει χωρίς δυσκολίες και χωρίς εποικοδομητικές αλλαγές αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για τις τράπεζες, το ταμείο υδρογονανθράκων, τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων κατάγγειλε το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, «σε πολύ σημαντικά θέματα στήνεται παρασκήνιο μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, οι τροπολογίες μας δεν συζητούνται καν, ενώ γίνονται μαζικές και αλόγιστες αρνητικές ψηφοφορίες γιατί αυτό ήταν το deal που έγινε στο παρασκήνιο».

Κατέστησε σαφές ότι εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε στη «δικτατορία του παρασκήνιου» και θα συνεχίσουμε να θέτουμε τροπολογίες σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην ολομέλεια, ακόμα κι αν ξέρουμε από πριν ότι το «μαγειρείο» θα τις κάψει διότι εμείς έχουμε υπομονή και επιμονή και θα αναμένουμε να δούμε ποιος θα βαρεθεί πρώτος.

Ελπίζουμε, είπε ο κ. Περδίκης, ότι «η πρόσφατη κρίση που δημιούργησε το πόρισμα της τριμερούς επιτροπής για το Συνεργατισμό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή της στάσης του ΔΗΚΟ έναντι της Κυβέρνησης».

Για την μελλοντική στάση που θα τηρήσει το Κινήματος Οικολόγων, ο Πρόεδρός του, είπε ότι «στα επόμενα δύο χρόνια θα δώσουμε έμφαση στην επαναφορά της οριζόντιας ψηφοφορίας για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, στην ενίσχυση των θεσμών της διαφάνειας, του ‘πόθεν έσχες’, του ασυμβίβαστου και του ελέγχου της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, και κυρίως στην εφαρμογή των συστάσεων της GRECO».

Πρόσθεσε ότι αναφορικά με την οριζόντια ψηφοφορία, «καταθέτουμε πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές και καλούμε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή μας και να θέσει ενώπιον του λαού το αίτημα για οριζόντια ψηφοφορία».

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «μια ενδεχόμενα θετική απόφαση του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτική για όλα τα κόμματα και θα ανοίξει το δρόμο για την καθιέρωση της ενώ αν ΔΗΣΥ – το κυβερνών κόμμα δηλαδή – όντως υποστηρίζει την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας και εάν είναι πιστό στην πρόσφατη στάση του στην ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, οφείλει να υποστηρίξει και αυτήν την εισήγηση».

Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει «από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να αναλάβουν την πολιτική πρωτοβουλία για διενέργεια δημοψηφίσματος για την οριζόντια ψηφοφορία στις 26 Μαΐου».

Ο κ. Περδίκης ερωτηθείς γιατί παραπέμπει στα πρακτικά της υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη για τον συνεργατισμό που πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές, είπε πως στη σύσκεψη έγιναν εισηγήσεις από τα κόμματα που αφορούσαν τρόπους διάσωσης του συνεργατισμού, που δεν απορρίφθηκαν και κάποιες, περιλαμβανομένων και προτάσεων των Οικολόγων πήραν εύφημο μνεία.

Αφού ανέφερε ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κατ' απαίτηση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε πως έγινε για να γίνει γιατί ουδέποτε έγιναν αυτά που συμφωνήθηκαν.

«Αυτό που έγινε ήταν η παράδοση του Συνεργατισμού σε μια ιδιωτική τράπεζα φορτώνοντας στον κυπριακό λαό 7,5 δις», συνέχισε προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του, επέλεξε τα συμφέροντα που έχουν σχέση με το κυβερνών κόμμα.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ανέφερε ότι γνώριζαν το αποτέλεσμα του μηχανισμού στήριξης και είχαν ξεκάθαρη εικόνα, «αλλά παίχτηκε βρώμικο παιγνίδι σε βάρος του κυπριακού λαού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα