Άρχισε η συζήτηση για καταφύγια και υποστατικά σκύλων και γάτων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος άρχισε να συζητά τους κανονισμούς για την προστασία και Ευημερία των Ζώων (Προστασία Σκύλων και Γατών σε Εκτροφεία, Ξενοδοχεία, Καταφύγια και Υποστατικά Φύλαξης) με τους Βουλευτές να δηλώνουν ικανοποίηση για την κατάθεση των κανονισμών.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν την συνεδρία, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου είπε πως κατά την συνεδρία ακούστηκαν οι θέσεις των υπηρεσιών του κράτους, των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

Πρόσθεσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες και εξέφρασε αισιοδοξία

ότι με αυτό το θετικό βήμα στη νομοθεσία θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας των ζώων και θα μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ παρατήρησε πως αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν πώς πρέπει να μεταχειρίζονται τα ζώα, ίσως όπως ανέφερε με εισαγωγή συγκεκριμένων προγραμμάτων στα σχολεία.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, χαρακτήρισε θετικό βήμα για την διαχείριση και ευημερία την κατάθεση των κανονισμών.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι εκκρεμεί το νομοσχέδιο για τα καταστήματα πώλησης κατοικιδίων (pet shop) και ότι η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για τους σκύλους και αναμένεται να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο.

Πρόσθεσε πως αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση της αστυνομίας των ζώων και ανέφερε πως επείγει η νομοθέτηση για ρύθμιση του επαγγέλματος του εκτροφέα σκύλων.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε πως επιβάλλεται οι τοπικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τους σκύλους.

Έκκληση προς την Κυβέρνηση να σταματήσει να χρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές για να τους εκδώσει το απαιτούμενο πιστοποιητικό για να στείλουν ένα σκύλο στο εξωτερικό για υιοθεσία.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριάκου, είπε πως το κόμμα δεν πρόκειται να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του κωφού, δηλαδή να αφήσει να συνεχίζεται ο μακάβριος κύκλος, στον οποίο τα pet shop πωλούν, οι εκτροφείς σκύλων πωλούν.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως οι κανονισμοί για τα ξενοδοχεία σκύλων και τους εκτροφείς πρέπει να συζητηθούν και προωθηθούν χωριστά από τα καταφύγια επειδή τα πρώτα αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ τα καταφύγια υπάρχουν με έργο εθελοντών.

Δεν μπορεί να συνεχίσουν οι εθελοντές να κάνουν το έργο που οφείλει να κάνει το κράτος, είπε, αναφέροντας ότι επιβάλλεται να ψηφιστεί νομοθεσία για τα pet shop, νομοθεσία για την αστυνομία των ζώων και νομοθεσία για τους ζωολογικούς κήπους και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και όχι να δίνουν να μιλλοσφοτζίσματα, όπως είπε, στα καταφύγια και τους εθελοντές που ξοδεύουν ψυχή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα