Ασαφής ο νόμος περί εκποιήσεων λένε οι τράπεζες

Ζήτημα ασάφειας θέτουν οι τράπεζες, αναφορικά με τον πρόσφατο περί εκποιήσεων νόμο, μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για τις υποθέσεις οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με ανώτατους τραπεζικούς κύκλους, η εκ των υστέρων διαπίστωση είναι ότι ο νέος νόμος τον οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή, ήταν ασαφής σε σχέση με το ποια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί σε περιπτώσεις όπου υπάρχει τελεσίδικη

απόφαση για υπόθεση εκποίησης.

«Το νομοθετικό σώμα θα έπρεπε να έχει προβλέψει το αδιέξοδο που τελικά προέκυψε ανάμεσα στις διαδικασίες του παλαιού και του νέου νόμου», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και προσθέτουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της παλαιάς διαδικασίας και μάλιστα από τη στιγμή του ορισμού εκτιμητών.

«Οι εκποιήσεις αποτελούν μοχλό πίεσης στους οφειλέτες προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν έναντι των τραπεζών, ενώ παράλληλα είναι κι ένα μέσο για τις τράπεζες να μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές τους», καταλήγουν.

Σύνδεσμος Τραπεζών: Δυσχεραίνουν οι εκποιήσεις

Δυσχεραίνει η διαδικασία των εκποιήσεων μετά την πρόσφατη δικαστική, λέει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου, Γιώργος Γεωργίου, αναφέρει ότι «πρόκειται για μία μεμονωμένη απόφαση η οποία μάλιστα δεν είναι τελεσίδικη, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα τι θα αποφασίσουν άλλοι δικαστές σε άλλα δικαστήρια».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση «είναι απολύτως σεβαστή», προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν τις παραμέτρους και τις προεκτάσεις προκύπτουν.

«Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και θα κρίνουμε για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον, αναφορικά με τη διαδικασία των εκποιήσεων.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα