Εντείνονται οι προσπάθειες για περιορισμό των εκπομπών CO2

Το CO2 που εκπέμπεται από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το 50% διαλύεται στους ωκεανούς και απορροφάται από τα επίγεια οικοσυστήματα και το 50% διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα.

Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θεωρείται ιχνοστοιχείο με μέση συγκέντρωση περίπου 385 ppm. Η συνολική μάζα των ατμοσφαιρικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι περίπου 3×1.015 κιλά (3.000 γιγατόνοι).

Η συγκέντρωση κυμαίνεται εποχικά αλλά και σε περιφερειακή βάση. Η διακύμανση αυτή οφείλεται

κατά κύριο λόγο στην εποχική ανάπτυξη των φυτών στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στον βορρά μειώνονται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού καθώς το καταναλώνουν τα φυτά και αυξάνονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα όταν τα φυτά ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και αποσυντίθενται. Στις αστικές περιοχές οι συγκεντρώσεις είναι γενικά υψηλότερες.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών έχουν προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 35% από την αρχή της εποχής της εκβιομηχάνισης. Έως και το 40% των αερίων που εκπέμπονται από ορισμένες ηφαιστειακές δραστηριότητες είναι διοξείδιο του άνθρακα. Εκτιμάται ότι τα ηφαίστεια απελευθερώνουν περίπου 130-230 εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

Οι εκπομπές του CO2 από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχονται σήμερα περίπου σε 27 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως και είναι πολύ περισσότερες από τις ποσότητες που εκλύονται από τα ηφαίστεια. Το CO2 θεωρείται αέριο θερμοκηπίου, αφού διαπερνάται από το ορατό φως.

Η κατασκευή των οχημάτων και η χρήση τους αποτελούν σημαντικές πήγες παραγωγής του CO​2. Το BMW Group υλοποιεί ένα πρόγραμμα που προβλέπει την μείωση των εκπομπών CO2. Από το 1995 μέχρι το 2015, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα νέα οχήματα που πωλούνται στην Ευρώπη κατά 40%. Το 2015, οι μέσες εκπομπές CO2 σε όλη την Ευρώπη ήταν 127 γραμ./χλμ. και σε όλο τον κόσμο 147 γραμ./χλμ.

Από τον Ιούλιο του 2016, η γκάμα του γερμανικού ομίλου περιλαμβάνει επτά μοντέλα τα οποία είτε είναι πλήρως ηλεκτρικά, όπως το i3, ή συνδυάζουν ένα συμβατικό κινητήρα με ηλεκτροκινητήρα ή plug-in υβριδικό.

Το 58% του ηλεκτρισμού που αγοράζει ο όμιλος σε όλο τον κόσμο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η εταιρεία λειτουργεί τέσσερις ανεμογεννήτριες στο εργοστάσιο της Λειψίας.

Το αμερικανικό εργοστάσιο στη Ν. Καρολίνα χρησιμοποιεί μεθάνιο από γειτονικό χώρο υγειονομικής ταφής για την παραγωγή μέχρι του 50% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή.

Το 2015, ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρικό φορτηγό 40 τόνων για τη μεταφορά υλικών σε δημόσιους δρόμους.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα