Άρση εμπάργκο όπλων: «Να μην δημιουργούνται υπερβολικές φιλοδοξίες»

Να μην δημιουργούνται υπερβολικές φιλοδοξίες σε σχέση με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων. 

Αυτό δήλωσε στο «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας, Πάμπος Χρυσοστόμου, προσθέτοντας πως είναι εδώ και ενάμισι χρόνο τροχιοδρομούνται αυτές οι εξελίξεις.

«Είναι ένα θετικό, ως προς τους συμβολισμούς της επίπεδο», αφού «αδίκως είμαστε σε εμπάργκο», για να διευκρινίσει όμως πως «αυτό θα δεν πρέπει να δημιουργήσει εκείνες τις προσδοκίες ότι, επειδή επίσημα

πλέον αίρεται το εμπάργκο, αυτήν τη στιγμή οι Αμερικανοί αναγάγονται από εταίροι ή συνεργάτες στην περιοχή σε συμμάχους και είναι έτοιμοι να προστρέξουν για να μας πουλήσουν οπλισμό και να αποτρέψουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Ο κ. Χρυσοστόμου χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη ως προς την ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, αλλά όχι επαρκώς αποτελεσματική, από την άλλη, για να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες.

Υπενθύμισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και πως, παρά ταύτα, οι Αμερικανοί και τα υπόλοιπα μέλη συνεχίζουν να τους θεωρούν στρατηγικούς συμμάχους.

«Βλέπουμε το τι γίνεται στην Ελλάδα», σχολιάζει, για να καταλήξει πως «επίσημη αμερικανική αντίδραση, αποτελεσματική, ως προς αυτή την πλευρά δεν έχουμε δει». 

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται μέχρι την Πέμπτη να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε επιβληθεί διά νόμου το 1987. Η άρση του εμπάργκο, που αφορά μόνο στην προμήθεια υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του Νόμου για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας για το 2020 (NDAA 2020). 

Keywords
Τυχαία Θέματα