Ο Μητσοτάκης βλέπει Πάιατ ενόψει Ουάσινγκτον

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έχει επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Εν τω μεταξυ συμφωνα με διπλωματικές πηγές, χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Ελ-Σούκρι. Η συνομιλία έλαβε χώρα αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση, στη Ουάσιγκτον, του Αιγύπτιου υπουργου Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

Την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε επιβεβαιώσει στις 2 Δεκεμβρίου ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας στην επίσημη ανακοίνωση του τη σημασία της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους να ενισχύσουν τα διαχρονικά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών για τη σταθερότητα, ευημερία και συνεργασία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης- Τραμπ είχαν βέβαια την ευκαιρία να συζητήσουν ιδίως για την Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στον απόηχο της συμφωνίας με τη Λιβύη και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, σε γεύμα όπου παρακάθισαν επίσης οι ηγέτες της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδη οι ηγέτες των χωρών που εισφέρουν πάνω από 2% του προϋπολογισμού τους στη συμμαχία. Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ ο κ.Τραμπ είχε συναντηθεί και με τον Ερντογάν κατ ιδίαν και εκτός προγράμματος.

«Προκλητικό» χαρακτήρισε εν τω μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Σημειωτέον ότι ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ τον Ιανουάριο στην Ουάσινγκτον βάζει εμμέσως πλην σαφώς και το θέμα της Κίνας, που τόσο “καίει” τους Αμερικανούς στην ατζέντα. Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα δώσει έμφαση στη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με το 5G, για “την καταπολέμηση κακοήθους επιρροής στην περιοχή και τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας παγκοσμίως”. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για την κινεζική διείσδυση μέσω των δικτύων 5G και βασικά για την ασφάλεια των πληροφοριών αλλά και τον ανταγωνισμό σε βάρος των δικών τους εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα