Αρνητικές αναφορές για την Κύπρο στην έκθεση Freedom House

Αρνητικές αναφορές για την Κύπρο καταγράφονται στην έκθεση της οργάνωσης Freedom House για το 2016, που αφορά τον σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Η έκθεση περιέχει αναφορές για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, το τραπεζικό σύστημα, τα σχολικά βιβλία, τη μεταχείριση των αιτητών ασύλου και των μεταναστών, τις διακρίσεις, τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και την

εμπορία προσώπων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων χρόνων τροφοδότησαν τους φόβους για άνοδο του εθνικισμού και ότι η Κύπρος, η οποία δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν, έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τη μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων που εξήψαν εθνικιστικά αισθήματα σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ το 2015, αλλά, προστίθεται, η κυβέρνηση επικρίθηκε ότι οι αιτητές ασύλου που φθάνουν στο νησί, κρατούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους σε συνθήκες που μοιάζουν με φυλακή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική κρίση ενίσχυσε τα εθνικιστικά, αντιμεταναστευτικά στοιχεία στον πολιτικό στίβο της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο παραμένει αδύναμο πολιτικά, έχοντας κερδίσει ποσοστό 2,63% στις ευρωεκλογές του 2014, αλλά κατέγραψε σημαντική άνοδο από το 0,22% που έλαβε το 2009, αναφέρεται.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι η τραπεζική κρίση και η κρίση χρέους περιόρισε την ικανότητα του Προέδρου και του νομοθετικού σώματος να καθορίζουν τις πολιτικές της χώρας.

Η διαφθορά δεν είναι μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο, όπως αναφέρεται, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί ως φορολογικός παράδεισος και επιτρέπει το ξέπλυμα παρανόμως αποκτηθέντων χρημάτων από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Η έκθεση αναφέρει πως τα δημόσια σχολεία χρησιμοποιούν σχολικά βιβλία που περιέχουν αρνητική γλώσσα για τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει γενικότερα ένα κλίμα μετριοπάθειας.

Επίσης, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλοι φορείς έχουν σημειώσει περιπτώσεις αστυνομικής βίας, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών σε βάρος ατόμων που ανήκουν μειονότητες, καθώς και ότι ο υπερπληθυσμός των φυλακών μειώθηκε, αλλά συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την προκατάληψη και την ανισότητα, μειονότητες, καθώς και μετανάστες και αιτητές ασύλου, έρχονται αντιμέτωποι με διακρίσεις και περιστασιακή βία, σύμφωνα με την οργάνωση Freedom House.

Όπως αναφέρεται, η κράτηση των παράνομων μεταναστών και αιτητών άσυλο για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις Αρχές, έχει προκαλέσει κριτική από πλευράς οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οδήγησε κρατούμενους σε απεργία πείνας. Ο νόμος απαγορεύει την κράτηση αυτών των ατόμων πέραν των 18 μηνών, παρόλο που αυτός ο κανόνας φέρεται να έχει παραβιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Αναφορά γίνεται και στον νόμο κατά των διακρίσεων, που απαγορεύει τις προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά δεν προστατεύει, όπως σημειώνεται, ρητά τα διαφυλικά άτομα. Ο νόμος απαγορεύει την υποκίνηση μίσους τόσο σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό όσο και την ταυτότητα φύλου, αναφέρεται. Σημειώνεται, ακόμα, ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επίσημη αναγνώριση των διαφυλικών ατόμων και ότι στην πράξη, η ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ) κοινότητα αντιμετωπίζει κοινωνικές διακρίσεις.

Οι διακρίσεις λόγω φύλου στον χώρο εργασίας, η σεξουαλική παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών, αποτελούν προβλήματα στην Κύπρο, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρεται και σε υποεκπροσώπηση των γυναικών στην κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 2015, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει τη συμβίωση ατόμων ιδίου φύλου, αλλά δεν περιλαμβάνει το δικαίωμα υιοθεσίας, αναφέρεται.

Επίσης, η έκθεση καταγράφει ότι ενώ η κυβέρνηση έχει σημειώσει πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, οι εργαζόμενοι που διακινούνται, παραμένουν ευάλωτοι σε σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία.

Η οργάνωση Freedom House προχώρησε στην έκδοση ξεχωριστής έκθεσης για την κατάσταση στα κατεχόμενα.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η Τουρκία ασκεί πλέον πολιτική δύναμη στα κατεχόμενα και καταγράφεται πως το ψευδοκράτος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Τουρκία για οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας και ότι η Τουρκία έχει ασκήσει πιέσεις σε «κυβερνήσεις» του ψευδοκράτους για την εφαρμογή οικονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων λιτότητας. Καταγράφει ότι το μεταβατικό άρθρο 10 του λεγόμενου συντάγματος, δίδει στον τουρκικό στρατό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας και αστυνόμευσης του ψευδοκράτους, αναφέρει η έκθεση του Freedom House.

Η έκθεση σημειώνει ακόμα ότι κατά την «εκλογή» του το 2015, ο Μουσταφά Ακιντζί διακήρυξε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση ισότητας και αδελφοσύνης μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, αντί να κυριαρχείται από την Τουρκία, δήλωση η οποία προκάλεσε, όπως σημειώνεται στην έκθεση, σκληρή αντίδραση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θεώρησε ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν εκτιμά τη στήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα μειονοτήτων, προκαλεί ανησυχία. Γίνεται αναφορά στους Ελληνοκύπριος και Μαρωνίτες που ζουν στα κατεχόμενα και δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές του ψευδοκράτους.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι η αυτονομία και αποτελεσματικότητα των «εκλεγμένων αξιωματούχων» του ψευδοκράτους, παρεμποδίζεται από παρεμβάσεις της Τουρκίας, αναφέρεται και προστίθεται ότι η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας στη «διακυβέρνηση», προκαλούν επίσης ανησυχία.

Σύμφωνα με παρατηρητές, αναφέρει η έκθεση, η ελευθερία του Τύπου τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς η τουρκική κυβέρνηση πιέζει εκδότες και δημοσιογράφους στα κατεχόμενα να χαμηλώσουν τους τόνους της κριτικής εναντίον της Άγκυρας.

Επίσης, καταγράφεται ότι η αστυνομία του ψευδοκράτους, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, μερικές φορές δεν ακολουθεί τις ενδεδειγμένες διαδικασίες και υπήρξαν ισχυρισμοί για κακοποίηση κρατουμένων.

Οι Έλληνες και οι Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα έχουν περιορισμένες κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές, ενώ μερικοί έχουν αναφερθεί σε δυσκολίες κατά τη διέλευσή τους από τα οδοφράγματα, καθώς και σε παρακολούθησή τους από τις «αρχές», αναφέρεται.

Αναφορά γίνεται και στον τουρκικό εποικισμό των κατεχομένων και σημειώνεται πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πέραν του ενός τρίτου των κατοίκων στα κατεχόμενα γεννήθηκαν στην Τουρκία και μαζί με τα παιδιά τους αντιστοιχούν σχεδόν στον μισό πληθυσμό των κατεχομένων.

Σε ό,τι αφορά την κοινότητα των ΛΟΑΤ, σημειώνεται ότι υπάρχουν αναφορές ότι υφίσταται κοινωνικό στιγματισμό και ότι διατηρούν μυστικό τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου τους.

Επίσης γίνεται αναφορά στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων που συστάθηκε το 2006. Σύμφωνα με την έκθεση, από τα τέλη του 2015 αντιμετώπισε 700 παράπονα από τις 6,200 αιτήσεις και έδωσε αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η Τουρκία έπαψε να τη χρηματοδοτεί από το 2014 και έκτοτε αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στη διεκπεραίωση του έργου της, σημειώνεται στην έκθεση.

Αναφέρεται, ακόμα, πως στην πράξη, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρές μορφές διακρίσεων και υποεκπροσωπούνται στην πολιτική.

Τέλος, η Freedom House καταγράφει ότι αν και η πορνεία θεωρείται παράνομη στα κατεχόμενα, η καταναγκαστική πορνεία σε νυχτερινά κέντρα αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα, και επικαλούμενη την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνει πως το ψευδοκράτος δεν διαθέτει επαρκή νομοθεσία καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων και ότι κάποιες «αρχές» φέρονται να εμπλέκονται στη δραστηριότητα αυτή.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα