Αρνήθηκαν στην Αντιπροσωπεία του ΕΚ την είσοδο στη Γάζα

Οι ισραηλινές αρχές για ακόμη μια φορά δεν επέτρεψαν στην αποστολή της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη την είσοδο στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτη του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιωτη, η δικαιολογία που δόθηκε ήταν πως η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες που εκτελούν ανθρωπιστικό έργο ή σε διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ισραήλ ή στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η αποστολή των Ευρωβουλευτών που βρίσκεται στην Παλαιστίνη από την Δευτέρα (20 Φεβρουαρίου) είχε ζητήσει

να επισκεφθεί σήμερα τη Γάζα για να εκτιμήσει επί του εδάφους την καταστροφή που προκλήθηκε από τη σύγκρουση του 2014, καθώς και για να αξιολογήσει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Γάζας μεταξύ των οποίων και τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη και επικεφαλής της αποστολής, Ν. Συλικιώτης, υπογράμμισε πως η άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν στην αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου την είσοδο στη Γάζα είναι απαράδεκτη. Το ίδιο απαράδεκτη, τόνισε, είναι και η δικαιολογία που έδωσαν. Όπως επισήμανε, οι ισραηλινές αρχές αρνούνται συστηματικά την είσοδο των Ευρωβουλευτών στην Γάζα, με μοναδική εξαίρεση την έγκριση που δόθηκε πέρσι στον πρόεδρο της επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κος Συλικιώτης δήλωσε ακόμη πως από το 2011 οι ισραηλινές αρχές αρνούνται συστηματικά στην Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη την είσοδο στην Γάζα, και διερωτήθηκε εάν υπάρχει κάτι το οποίο προσπαθούν να αποκρύψουν. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει άμεσα πιέσεις προς το Ισραήλ για να τερματίσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Όπως εξήγησε, στόχος της αποστολής ήταν να επισκεφτούν την Γάζα ώστε να αξιολογήσουν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης και αποκατάστασης για τις οποίες η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης. Στόχος μας, είπε, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν πρόσβαση στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού, των τροφίμων, της στέγασης, και της παιδείας. Ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στην ανάγκη να αξιολογήσει η αντιπροσωπεία τα αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο έχει εγκαινιαστεί πρόσφατα για να παρέχει πόσιμο νερό σε 75.000 ανθρώπους.

Κλείνοντας κος Συλικιώτης υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να καταστεί δυνατή η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας, και τόνισε πως είναι σημαντικό οι παλαιστινιακές δυνάμεις να επαναλάβουν, χωρίς καθυστέρηση, τις προσπάθειες για συμφιλίωση στη βάση της τελευταίας συμφωνίας για ενότητα που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο.

Στην αποστολή συμμετέχει επίσης η Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας και μέλος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, M. Auken, η Ευρωβουλευτής A. Vallina από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Ευρωβουλευτής B. Benifei, μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών, καθώς και ο Ευρωβουλευτής I. Vajgl από την ομάδα των Φιλελευθέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα