Αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ

Μερικές ημέρες μετά το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, η πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ ξεκινά σήμερα ταυτόχρονα τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, όπως έχουν κάνει πολλά άλλα κράτη.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού έφθασαν χθες, Σάββατο, στις χώρες-μέλη της ΕΕ, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Στη Γαλλία,

19.500 δόσεις παραδόθηκαν στο κεντρικό φαρμακείο των Νοσοκομείων του Παρισιού (Hôpitaux de Paris), σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι εργαζόμενοι φορώντας μάσκες και ειδικά γάντια προστασίας από τις χαμηλές θερμοκρασίες (το εμβόλιο διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου) μετάφεραν τις συσκευασίες σε ειδικούς ψύκτες.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech «προστατεύει το 95% των ανθρώπων από τις πιο σοβαρές μορφές (της Covid-19) και θα σώσει πολλές ζωές», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήδη άρχισαν ήδη από χθες τη σχετική διαδικασία, ξεκινώντας να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας.

Στη Γερμανία, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μια γυναίκα 101 ετών, η Έντιτ Κβοϊτσάλα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Στην Ουγγαρία, ήταν η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο South Pest της πρωτεύουσας Βουδαπέστης που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε.

Στη Σλοβακία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας λοιμωξιολόγος, ο Βλαντίμιρ Κρτσμέρι, στην πόλη Νίτρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας

Πριν από την ΕΕ, πολλές άλλες χώρες άρχισαν την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών τους κατά της Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.750.780 ανθρώπους και έχει μολύνει πάνω από 80 εκατ. σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η Ρωσία --όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες το όριο των 3 εκατομμυρίων--, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Χιλή, μεταξύ άλλων χωρών, ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς τον Δεκέμβριο. Η Κίνα ήταν η πρώτη που άρχισε, ήδη από το καλοκαίρι.

Όσο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκείνος ανακοίνωσε χθες μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 «χωρίς προηγούμενο στον κόσμο», με στόχο να ανοσοποιήσει μέσα σε ένα μήνα το ένα τέταρτο των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ. Και αυτό την ώρα που η χώρα εισέρχεται σήμερα στο τρίτο γενικευμένο lockdown, διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Αρχίζουν σήμερα στην Ελλάδα οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού.

Οι πρώτες 9700 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έφτασαν το βράδυ των Χριστουγέννων στη χώρα και από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Ελευθερία» με μία νοσηλεύτρια να είναι η πρώτη που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα.

Οι εμβολιασμοί σήμερα θα γίνουν σε πέντε Νοσοκομεία της Αττικής, «Ο Ευαγγελισμός», «Η Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας, σε υγειονομικούς.

Σήμερα, επίσης, θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Γραμματέα του Μέρα25, της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων σημερινών εμβολιασμών, εμβολιάζονται στη 13:00 η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στις 13:30 ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στις 14:00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στις 14:30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν, στις 14:45 ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν, στις 15:00 ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στις 15:30 ο Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στις 16:00 η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στις 16:30 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στις 17:00 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Ο αριθμός των κρουσμάτων

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13.755 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.640.858, δείχνουν σήμερα Κυριακή τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Παράλληλα, άλλοι 356 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως εδώ τους 29.778 νεκρούς, κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.732 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνει τους 10.187.850.Παράλληλα, άλλοι 279 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στην Ινδία να φθάνει ως εδώ τους 147.622 νεκρούς.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 17.246 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 301 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.974 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 189 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 122.026 νεκρούς επί συνόλου 1.377.217 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες τρεις ημέρες επιβεβαιώθηκαν 14.402 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 1.588.267. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 3.712 χθες. Το ίδιο τριήμερο, 187 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.501 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.564 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 46 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ στάδιο τους 16.404 νεκρούς επί συνόλου 598.394 μολύνσεων.

Το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 446 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ έξι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των Ανδεων να φθάνει ως εδώ τους 9.439 νεκρούς επί συνόλου 209.274 μολύνσεων επισήμως.

Το Υπουργείο Υγείας του Περού προειδοποιεί εναντίον του επαπειλούμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε καταγράψει ως προχθές Παρασκευή 37.368 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.005.546 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε 970 κρούσματα του νέου κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να φθάνει τους 56.872.

Διαβάστε επίσης:

Τι δηλώνει ο γιατρός που εμβολιάστηκε πρώτος σήμερα στην Κύπρο

 H Kύπρος στον χάρτη των εμβολιασμών- Βίντεο από τους πρώτους εμβολιασμούς

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP
 

Keywords
αλέξης τσίπρας, φως, γαλλια, φαρμακεια, paris, pfizer, BioNTech, ουγγαρια, σλοβακία, ρωσία, ηπα, καλοκαιρι, lockdown, ελλαδα, αττικον, βουλη, γεεθα, αθηνα, συριζα, τσιπρας, κοχ, κορεα, απε-μπε, κικιλιας, Αμπελώνες Χιλής, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυπρος, βαρουφακης, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, εμβολιο pfizer, αλέξης τσίπρας, μια ημερα, βιντεο, σλοβακία, χωρες, ρωσία, γεεθα, γερμανια, γυναικα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ινδια, ισραηλ, κινα, προγραμμα, φως, χιλη, ωρα, pfizer, ανθρωπος, απε, απε-μπε, βραδυ, γαντια, δευτερα, διαστημα, ευαγγελισμος, εκστρατεια, εμβολιο, εξι, ετων, ευσταθια, ζωη, ιδιο, υπηρεσια, θεοδωριδου, οικο, ηρεμα, καναδας, κοχ, μεξικο, μητσοτακης, μαρια, νοσοκομεια, μπε, σαξονια, σαββατο, σχεδιο, τμημα, υπουργειο υγειας, τριημερο, φαρμακειο, φλωρος, χοπκινς, κωνσταντινος, ωρες, εφαρμογη, εννεα, χωρα, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, σωτηρης, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα